Mejla

Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag tror på Oscar för Rourke & Winslet

Publicerad:
Uppdaterad:

Tråkigt för Jan Troell.

Men annars är det en stark samling som kan vinna Oscar.

”Benjamin Buttons otroliga liv” och ”Slumdog millionaire” är bra filmer med många nomineringar.

Men först till besvikelserna.

Förutom ”Maria Larssons eviga ögonblick” är det Bruce Springsteens sång ”The wrestler” som saknas. Hur kan den inte bli nominerad?

Besvikelse tre är Sally Hawkins, som är utmärkt i ”Happy-go-lucky”. Hon vann Golden globe för rollen, men i Oscar räckte det inte ens till nominering.

Det är förvisso hård konkurrens. Det är omöjligt att gissa vem som vinner: Meryl Streep, Anne Hathaway, Melissa Leo, Angelina Jolie och Kate Winslet.

Lika hårt är det bland männen. Brad Pitt kan vinna och visst vore det sött om han och Angelina Jolie fick varsin Oscar att ta hem till barnaskaran.

Men jag tror på Mickey Rourke som gör sitt livs roll i ”The wrestler”, och Kate Winslet. Hon är nominerad för sjätte gången men har aldrig vunnit. Dags nu.

Heath Ledger är favorit för bästa biroll, men det vore underhållande om Robert Downey Jr vann för sin Hollywood-parodi i ”Tropic thunder”. ”The Dark knight” fick åtta nomineringar, men mest tekniska priser förutom Ledger. Som förstås är suverän som Jokern.

”Australia”blev nominerad för bästa kostym. Det är den sortens film.

Störst favorit inför galan den 22 februari är ”Wall-E”. Jag har svårt att tro att någon annan animerad ska slå den.

Bland de icke-tecknade är det svårare att gissa. ”Slumdog millionaire” får gärna ta storslam för min del. Filmen handlar om en fattig pojke i Mumbai, som vi förr kallade Bombay, och hans deltagande i indiska ”Vem vill bli miljonärer”.

Den är rörande och gripande, mörk och smärtsam, men också rolig och romantisk. Jag unnar alla människor att se ”Slumdog millionaire”. Svensk premiär 6 mars.

Till stor del är det samma filmer som slåss i de viktiga kategorierna. ”Benjamin Buttons otroliga liv” är också stark, och en typisk Oscarfilm av samma sorts som ”Forrest Gump”.

Svårt att välja. Men som helhet många bra filmer och insatser. De senaste åren har Oscar blivit mycket duktigare på att utse bra filmer, och forna tiders pinsamheter syns sällan.

Vinnare är också biopubliken. Den närmaste tiderna finns det mycket sevärt på våra biografer. Gå och se.

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN