Så var Britneys konsert

NÖJE

aftonbladet.se rapporterade direkt

Foto: Britney Spears i Stockholm.

Aftonbladets Frida Sjödin rapporterade live från Britneys spelning i Globen.

Så var konserten – minut för minut.

Foto: Frida Sjödin.

22.23 ”Thank you so much, Sweden. You guys have been wonderful”, hojtar Spears medan konfettin sprutar ut från scenen och dränker publiken i papper i rött och vitt. Hon bugar med dansarna och lämnar scenen till en mix med ”Circus”.

22.19 ”Womanizer” kör igång och Globen kokar. Stormkokar.

22.18 En kavalkad med bilder ur Spears karriär rullas upp på den runda storbildsskärm som är uppspänd runt den mittersta scenen. Fotografier på en ung sångerska i skoluniform och tofsar i håret blandas med nakenbilder ur senare videos.

22.15 För första gången dämpas inte jublet mellan låtarna. Golvet vibrerar av vrål och hoppande fötter. Det är som om publiken har fattat eld och det är Spears som först dränkt in den i bensin för att sedan hiva ut en fackla bland fansen.

22.12 Så kommer den. ”...Baby one more time” gjorde Spears till superstjärna vid 17 års ålder och det är även den äldsta låten på setlistan. Nu står publiken i Globen upp för att visa sitt stöd till artisten som levererat feta hits till fansen genom åren trots sammanbrott, skilsmässor och förlorad vårdnad om sina små barn.

22.08 Det behövs bara några toner ur ”Toxic” för att fansen ska jubla så det dånar i väggarna. Spears blåser på med ett av sina starkaste kort iklädd en nästan genomskinlig svart, glittrig trosa och rosarandig minitopp. Det går hem hos publiken när hon skakar rumpa så det rasslar i högtalarna.

22.02 Inte många artister nyttjar ytan på en arena som den här damen. Upp i luften i en korg medan golvet brinner och ner igen för en gemensamt litet nummer med dansarna. Och nu vaknar delar av publiken till igen. Bland annat visar två kvinnor i gällt rosa peruker sitt stöd genom att digga stående.

21.55 ”What's up, Sweden”, hojtar Spears igen. Direkt gensvar.

21.53 Nej, nu känns det som om publiken har fått nog med röv för en kväll. När de S&M-klädda männen åker upp i taket efter att ha agerat mänsklig gunga åt Spears känner man mest lättnad. Till showens fördel ska sägas att det inte är en lugn stund på scenen. När man trodde att de skickat in alla sina cirkusfreaks så kliver ett gäng till in. Några på styltor, andra med ett portabelt trumset på magen. I taket hänger en man i ett rep.

21.47 Inte heller de damer i nakendräkter och med tofsar på bröstvårtorna lyckas skaka igång publiken. Inte så konstigt kanske. Jag blir inte heller till mig i trasorna över kvinnorna som ålar sig i stora tavelramar i luften. Jaha, oj då. En av de åmande kvinnorna var Spears själv. Sorry, superstjärnan. Såg dig inte.

21.45 Nej, nu är det dags att vrida upp plattan några varv, Spears. En del i publiken klappar pliktskyldigt när en av clownmännen försöker få igång dem. Men de flesta gör det inte.

21.43 Det verkar som om Spears ibland sparar på energin hon ger. Och hon får bäst respons av publiken när hon och dansarna kör samma koreografi. Efter ett medley så kommer clownmännen in på en av de mindre scenerna igen. De springer runt och svara i en fiktiv telefon med Spears i andra änden. Publiken håller inne med jublet.

21.34 Under ”Freakshow” hissas det ner stora möbler från taket när scenen förvandlas till ett vardagsrum. Men snyggast är nog hjorten och ormen som via bilder på en banderoll uppe i taket sjunger med basröst.

21.25 Showen går in i Bollywood-mode med Spears som indisk prinsessa i turkost och glitter så det svider i ögonen när ”Me against the music" från albumet ”In the zone” (1999) går igång i en explosion av bling, färg och musik. ”What's up, Sweden”, ropar Britney Spears. ”You can do better than that. What's up?”, ropar hon igen när hon sätter sig i handtaget till ett blåglittrigt jätteparaply. Publiken vrålar ut sin kärlek till amerikanskan.

21.16 Kvällens hittills mest vågade dans gör stjärnan just till ”If U seek Amy”. Med en hand i skrevet och med ett ordentligt juck med bröstet så känns det som om Spears visar att hon minsann kommer stå för sin ekivoka refräng.

21.13 Och så kom den, den vågade sexlåt som har upprört delar av USA. När låten ”If U seek Amy” spelades på radiostationerna så kom ramaskrien som ett brev på posten. I Globen älskar publiken sångerskans samlagssång.

21.08 Aj aj. Tabbe i stjärnans ”itusågade-damen-nummer”. Magikern som ska köra in stålplattor i en Britney Spears instoppad i en låda får inte in verktygen så det blir ingen delad sångerska.

21.05 Till en mix av ”Gimme gimme” så dansar män runt med guldstavar. Jag gillar killen som står på huk och märkbart håller takten genom att gunga fram och tillbaka med huvudet. Känns som en härligt mänsklig detalj i all den hårda koreografin.

21.02 Ingen kan beskylla henne för att inte ge ögonfyllnad för pengarna. Scenen exploderar i ett virrvarr av naken hud, färg och cirkustillbehör såsom lejonpallar. Popprinsessan är tillbaka. Och hon kör fullt ös medvetslöst.

21.00 Dags för lite gammal skåpmat för fansen. Stjärnans tredje låt är nog välbekant. ”Radar”, som ligger som bonusspår på stjärnans senaste skiva fanns med redan på ”Blackout” 2007. Lite lustigt att hon på senaste albumet sjunger om sveket från sin otrogna kille i låten ”Shattered glass”, medan hon i videon till just ”Radar” själv är den som halkar av trohetståget under en polomatch.

20.58 Med tre scener placerade å ett helt annorlunda sätt än det traditionella så känn en plats vid långsidan märkligt intim. Det vinner Spears på i kontakt med publiken. Var hon än springer runt i sin glitterbikini så får fansen sitt lystmäte. Efter att ha stannat upp och fyrat av ett leende så försvinner popprinsessan sedan i ett hål i golvet.

20.55 De verkar ha lagt in allt krut de förmår i den här showen. När en stor bur i guld rullas upp på och meterhög ånga sprutar upp runt kanterna på alla tre scener kör Spears på med ”Piece of me” från hennes ”Blackout”-album från 2007. Samma år som superstjärnan visade sin olycka genom att raka av sig håret.

20.52 Nedhissad från taket, brunett istället för blondin, kommer hon ner i sin cirkusdirektörskavaj. Och utan några större tecken på byxor. Som sig bör i den här showen. Med piskan vinande inleder Spears med ”Circus” från senaste albumet.

20.50 Den mittersta scenen täcks plötsligt med ett runt, rött skynke. Och in kommer hon så, cirkusprinsessan själv. Trodde man att publiken kunde vråla ut sin uppskattning innan Britney Spears visade sig så är det inget mot det enorma gensvar superstjärnan får så fort hennes kalufs skymtas.

20.43 Hon är ruskigt säker, tjejen som iskallt kastar sig upp i luften från en gungande planka, gör flera volter och landar igen som en os-gymnast.

20.37 Jongleraren tappade bollarna, den kringhoppande muskelkillen fumlade bort svärdet och aerobicskillen snubblade till. Undrar om Madonna hade accepterat sådana misstag i sin show. Men tjejen med rockring håller reda på sina redskap i alla fall. Och när hoppkillarna sliter av sig sina gladiatorliknande överdelar så blir publiken vild.

20.29 Med öronbedövande visselpipor inleds Britney Spears show. Den barbröstade man som står i fokus på en av de mindre scenerna har valt att snurra ett slags stängsel på fingret. Andra element som lagts till för att förstärka känslan av cirkus är en småväxt man i glitterkavaj och rödvitrandiga byxor samt två män som nog ska illustrera clowner. De åker på sina skor med hjul.

20.23 Cirka tio minuter kvar innan showen drar igång pumpar man på med ett saftigt Michael Jackson-medley. Så fort tonerna till Jackson Fives ”I want you back” dundrar ut ur högtalarna vrålar publiken ut sitt gillande.

20.21 Med tre runda scener utformade som måltavlor i lila och svart, en dj Havana Brown utan byxor och tusentals skrikande unga kvinnor verkar kvällen vara upplagd för det som bäst beskrivs med titeln på låt nummer åtta i Britney Spears spellista.

”Freakshow”.

Så fyll på med popcorn och strö ut sågspånen, för snart kör superstjärnan Britney Spears igång sin ”Circus”.