De nya sågar de gamla

avMartin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets stjärnor säger helt nej till mobbningen och förnedringen på slottet

1 av 3
I går startade inspelningar av årets upplaga av ”Stjärnorna på slottet” med Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Kjell Bergqvist, Meg Westergren och Björn Ranelid i huvudrollerna. Körberg och Bergqvist har varit aktuella länge, men det är först i år som de tackat ja.

Thorskogs slott. Årets stjärnor på slottet ger tidigare deltagare hård kritik.

Jonas Gardell och Börje Ahlstedts beteende i programmet totalsågas.

– Vi har känt att det har varit för många pompösa hybristomtar, säger Kjell Bergqvist.

Nytt slott, nya deltagare och en helt ny inställning till programmet. I går startade inspelningarna av årets upplaga av ”Stjärnorna på slottet” på Thorskogs slott ett par mil norr om Göteborg.

Det är fem deltagare med kritisk inställning till tidigare säsonger av succéformatet som möter pressen utanför 1800-talsbygganden. För mycket mobbning och förnedring är den gemensamma åsikten.

Har sagt nej

SVT har i flera år jobbat för att få med Kjell Bergqvist, 56, och Tommy Körberg, 61, till programmet. Men de har båda sagt nej eftersom de inte gillat de deltagare som produktionen presenterat.

– Vi har tackat nej för att vi har känt att det har varit för många pompösa hybristomtar som vi inte vill ha runt oss. Jag har sagt byt gäng, byt stil och ring Tommy. Och han har sagt samma sak på sitt håll, säger Kjell Bergqvist.

Ännu hårdare

Tommy Körberg går ännu hårdare fram i sin kritik och pekar ut de personer han tycker har förstört ”Stjärnorna på slottet”.

– Det är bara att titta på programmen. Varför håller man på och spelar gossen Ruda bara för att man inte får någon uppmärksamhet hemma. Jag tycker att det är dålig stil.

– Jag vet att Börje Ahlstedt valde den rollen för att han tyckte att det var så tråkigt annars. Och Jonas Gardell kan ju vara en pain in the ass, så han spelade väl sig själv. Det är under mänsklig värdighet. Vi har tillräckligt med förnedrings-tv. Vi ska föra rika samtal i stället, säger Körberg.

För att locka in Tommy Körberg och Kjell Bergqvist på slottet har SVT gett dem fria tyglar att bestämma vilka övriga gäster de vill ha med.

– Jag föreslår gäster och så säger SVT ja. Och så kommer de med förslag och så säger jag nej, berättar Tommy Körberg.

Kjell Bergqvist valde ut Meg Westergren, 77, och själv plockade Körberg in Siw Malmkvist och Björn Ranelid, 60, den första författaren på slottet.

– Jag har läst honom i många år och tycker att han är en språkbehandlare av stor rang och dessutom en stor humanist.

”Kommer vara tyst”

Och Ranelid instämmer i att det kommer att bli ett annorlunda program i år.

– Jag tycker inte om när de kränker varandra och spelar ut och varandra som skedde i de programmen. Jag kommer bara vara tyst och inte bemöta något. Det gör jag aldrig, säger han.

Stort inflytande

Att Tommy Körberg har haft stort inflytande över årets gäster bekräftas av producent Tina Graffman men hon påpekar att det skett i samråd med SVT.

– Det har varit så alla år mer eller mindre. Det är viktigt att jag inte tillför någon som det inte funkar med, säger hon.

Nöjesbladet har pratat med Börje Ahlstedt som avstått från att kommentera deltagarnas uttalanden. Jonas Gardell har inte gått att nå för en kommentar.

Publicerad: