Nöje

Blomberg: De skulle ha sista ordet om allt

Av: 

Emily Asserbäck

NÖJE

Humordrottningen om pausen från ”Kvarteret Skatan”

Pausen från ”Kvarteret Skatan” blev hennes genombrott.

För Nöjesbladet berättar komikern om Anna Anka-succén och varför hon valt att time-out från humorgruppen.

– Alla som har makt i humorbranschen är män, säger Anna Blomberg, 37.

Över 388 000 gånger har parodin på de svenska Hollywoodfruarna visats på Youtube. Anna Blomberg är chockad över vilket genomslag hon fått på sin imitation av Anna Anka, Maria Montazami och Agnes Nicole Winther.

– Det är väldigt lustigt för det var bara ett infall och sen så blev det en jättegrej. Men jag tror att det har satt mig på kartan. Innan visste folk kanske vem Kåta Gun var men inte vem jag var, säger Anna Blomberg.

När skådespelerskan och komikern Anna Blomberg såg ”Svenska Hollywoodfruar” på TV3 kände hon direkt att hon borde göra en parodi på karaktärerna. Hon ringde upp talkshowen ”Robins” i SVT och frågade om de var intresserade.

– Efter att vår son hade somnat så gick jag hemma och improviserade och min sambo filmade mig. Jag skickade ner det till ”Robins” och nästa dag ville de att jag skulle komma ner till Malmö, säger hon.

Anna Blomberg är ingen nykomling på den svenska humorscenen. 2002 var hon med och startade humorgruppen ”Kvarteret Skatan”. Tillsammans med Vanna Rosenberg, Rachel Molin, David Batra och Johan Glans skrev hon tre säsonger humorprogram på SVT och en scenshow.

– Det var då som jag syntes på tv första gången. Men jag spelar ju så många olika roller så jag tror att det har tagit lång tid för folk att förstå vem jag är. Mycket peruker, glasögon och olika dialekter, säger hon.

Var trött i själen

Under hösten har den nya scenshowen ”Kvarteret Skatan - i nöd och lust” spelat för utsålda hus i Stockholm. Men Anna Blomberg syns inte på scenen. I våras bestämde hon sig för att ta en paus från humorgruppen.

– Jag hade jobbat så himla mycket så jag var ganska trött, trött i själen. Sen tycker jag att det har blivit lite patriarkaliskt. Det bestämdes liksom att Johan och David skulle ha sista ordet om allting och då kände jag att det inte var kul. Ska man stå på scen och möta en publik så måste man ha sitt eget material och en viss frihet för att det ska bli kul.

Varför tror du att det blev så?

– De har ju skrivit mer än tjejerna. Men jag tycker att det är en struktur som man lätt hamnar i. Jag har varit inne i många olika sammanhang där man sitter och spånar och ska lämna in sketcher. Alla menar väl, men det blir väldigt lätt så att killarnas grejer känns tryggast och det är liksom ”kvalité”.

Varför är det så?

– Jag tror att man är så van vid att det är killar som skämtar. Det är som att kvinnors erfarenheter ses som något avvikande och att mannen är norm. Handlar det om typiskt grabbiga saker som whiskyprovning då är det kvalité men tjejernas saker, typ kvinnors vänskap, ses som lite konstigt.

Stänger inte dörren helt

Just nu är Anna Blomberg aktuell med imitationer av politiker i ”Robins”. Hon har också spelat in sketcher för Faddergalan och är med i nya avsnitt av humorserien ”Hipp, Hipp”. Om hon kommer dyka upp i ”Kvarteret Skatan” igen är osäkert.

– Jag var ju inte med i scenshowen nu men jag kanske kommer vara med i något annat sammanhang med ”Skatan”, säger hon.

Under hela sin karriär har hon upplevt att det är svårare att slå igenom i humorbruset som tjej. Och hon är inte ensam.

– Det finns jättemånga som känner som jag gör. Och det finns väldigt många som blir självtvivlande för att de inte riktigt blir erkända och tagna på allvar, säger hon.

Komiker redan på lågstadiet

En vanlig fördom om komiker är att de har haft en olycklig barndom. Det kan inte göteborgaren och sedermera skåningen Anna Blomberg hålla med om. På lågstadiediscon gjorde hon succé när hon härmade klasskompisarnas dansstilar. Men flest skrattsalvor drog hon av på julafton.

– Jag var alltid jultomte. Jag var pensionärer som kom in med kateter och konstiga grejer och en gång var jag afrikansk jultomte, säger hon och skrattar.

Framgångsreceptet är att följa magkänslan.

– Det är alltid det som är grunden. Man måste göra det för sin egen skull, säger Blomberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: