Magnus Carlsson: ”Bert körde över mig med bilen”

Magnus Carlsson fick sitt stora genombrott tack vare Bert Karlsson för över 20 år sedan och karriären blomstrar fortfarande.

Men ett av hans starkaste minnen av skivbolagsdirektören var när han körde över honom med sin bil.

– Jag skriker allt vad jag kan och Bert ställer sig på bromsen när han hör vrålet, säger Magnus till Nöjesbladet.

Magnus Carlsson, 44, är en av alla de artister som Bert Karlsson, 73, via Mariann Grammofon lyft fram till en lysande karriär som nu blomstrat i över tjugo år. Magnus minns första mötet med Bert som om det vore i går.

– Jag blev ombedd att komma till Skara för att sjunga in en låt på en demo till Melodifestivalen där Bert behövde en killröst. Han gillade vad han hörde och lät mig sjunga in en låt till. Det var ”Hold me” som blev Barbados stora genombrott. Den slog utav bara helskotta. The rest is history, säger han.

Berts metoder för att få sin vilja igenom är ökända och han ger sig inte i första taget.

– Han har en hel rävfarm bakom öronen. Men Bert blev som min extrafarsa. Jag har lärt mig massor av honom. Både bra grejer och en jäkla massa ofog, säger han och fortsätter:

– Jag lärde mig också ganska snabbt knepen för att få min vilja igenom. Bert gillar när man är rättfram. Vi hade ofta vilda diskussioner om låtar till exempel. Det handlar om att kompromissa. Man får välja sina krig med Bert. Han är tuff.

”Kunde ha gått riktigt illa”

Vad har Bert Karlsson betytt för svensk musikindustri?

– Bert har betytt massor. Utanför Stockholms stadsgräns så är hans musik gigantisk. Han hade mängder av artister från dansbanden med Wizex och Vikingarna till hela schlagerdrevet med Kikki Danielsson, Carola Häggkvist, Lena Philipsson, Charlotte Perrelli och Herreys. Ska man spela gamla schlagers och bli på jäkligt bra humör så är chansen väldigt stor att Bert och Mariann Grammofon har haft sina fingrar med i spelet när det gäller låtarna, säger han.

Ett Bert-minne som Magnus minns med skräckblandad förtjusning är gången då Bert körde över Magnus fot med sin bil.

– Jag vet inte om jag betättat detta tidigare, men Bert fick för sig att ta Barbados på en jäkla åktur så han dundrar in studion och säger åt oss att följa med och hoppa in i bilen. Han drar igång motorn och gasar men har så bråttom att komma iväg så han missar att kolla att alla hoppat in i bilen. Jag är halvvägs inne och har ett ben i bilen men tyngden på foten som är utanför bilen. Det som händer är att Bert körde över mig med bilen, över min fot. Jag skriker allt vad jag kan och Bert ställer sig på bromsen när han hör vrålet. Det kunde ha gått riktigt illa och Bert hade jättedåligt samvete under väldigt, väldigt lång tid.

”Bert har gjort mig till miljonär”

Det har genom åren skrivits spaltmeter om Bert och alla pengar han tjänat på sina artister. Frågan är om det har blivit klirr i kassan även för artisterna själva.

– Oh ja, Bert har absolut gjort mig till miljonär. Min första miljon tjänade jag ju i och med Barbados och låten ”Kom hem” inte minst. Den låten är lustig för den hänger liksom med. Den är snart tjugo år gammal. Jag spelar den på varje spelning jag gör i stort sett och ungdomar skrålar med för full hals. Men de var ju knappt födda när den kom, så den låten lever sitt egna lilla liv.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE