Emilia om succélåten: ”Den har tagit mig runt hela jorden”

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
1 av 3
Emilia Rydberg medverkar på festivalen ”Vi som älskar 90-talet”

Låten ”Big big world” har sålts i miljontals exemplar.

Och den har gett sångerskan Emilia Rydberg både pengar och prestationsångest.

– Jag har fått uppleva fullkomlig succé, säger hon till Nöjesbladet.

Sångerskan Emilia Rydberg, 40, fick ett makalöst genombrott med superhiten ”Big big world” för 20 år sedan. Ett jubileum hon firar med att medverka på nostalgifestivalen ”Vi som älskar 90-talet”.

– Jag har blivit tillfrågad tidigare år men jag har inte känt att det varit rätt förrän nu. Det ska bli jättekul, säger hon.

En lång rad stjärnor kommer till Stockholm, Göteborg och Helsingborg för en endagarsfestival i nostalgins tecken, bland andra Scooter, E-type, Paradisio, Haddaway, Dr Alban, Drömhus, Da Buzz, The Outhere Brothers, Rednex och legenden Leila K kommer ta publiken tillbaka till 90-talet.

Relationen till låten ”Big big world” har inte varit helt okomplicerad för Emilia genom åren. Periodvis har hon varit riktigt trött på den, men samtidigt tacksam.

– Jag har fått uppleva fullkomlig succé. Men också att publiken tappar intresset och vänder en ryggen. Nu kan jag njuta av att sjunga den igen och publiken älskar att höra den verkar det som. Det är en låt som kommer finnas kvar även när jag lämnat jordelivet och det är inte många artister som får uppleva en sån hit under sin karriär, säger hon och fortsätter:

– Den har tagit mig runt hela jorden. På 90-talet såldes det ju skivor och det tjänades pengar på ett helt annat sätt nu. Den har gett mig ett helt annat liv än jag hade haft utan den. Och jag har inte behövt knega genom åren om man säger så.

Vet du på rak arm hur mycket låten har sålt?

– Ja, den har sålt mer än 5 miljoner fysiska plattor. Sen så är det ju massa lyssningar på Spotify som tickar på fortfarande. Och för tio år sedan var ”Big big world” en av de mest spelade låtarna i Kina. Så den lever verkligen sitt eget liv fortfarande.

”Vi har ju karriären bakom oss”

Att följa upp en sådan succé är svårt och det är lätt att kreativiteten kvävs av prestationsångest.

– Jag kom till en punkt där jag bara bestämde mig för att den inte skulle få påverka mig på det sättet. Men det tog flera år och det var mycket jobb att tänka bort det, att inte identifiera sig som en one-hit-wonder.

Emilia ser väldigt mycket fram emot att möta en stor publik igen men också att träffa gamla kollegor under festivalen.

– En stor del av glädjen med det här är ju backstage. Att man sitter och snackar och pratar minnen. En del av artisterna har man ju känt sedan 90-talet och upplevt så himla mycket tillsammans med, säger Emilia och fortsätter:

– Någonstans har vi ju alla karriären bakom oss. I alla fall 90-tals karriären, så det här är bara win-win för alla. Publiken är glada och får uppleva gamla minnen till musiken och vi på scenen är glada och får massor av kärlek och känna oss som stjärnor igen, säger hon och skrattar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN