Nöje

Han super sig full i tv

Av: 

Jon Forsling

NÖJE

Fredrik Lindström festar – för att lära sig värmländska

Här är Fredrik Lindström som du aldrig tidigare har sett honom.

I ”Svenska dialektmysterier” tar han till flaskan och blir berusad.

– Den Fredrik har aldrig varit med på tv förut, säger han i programmet.

På onsdag är det premiär för en ny säsong av SVT:s ”Svenska dialektmysterier”, där Fredrik Lindström, 48, åker runt i Sverige och undersöker lika dialekter.

Men premiärprogrammet visar upp en sida av Lindström som vi inte är vana att se – den berusade sidan.

– Långt innanför programledar-Fredrik som är med på tv bor det en ganska enkel sörmlänning som gillar att umgås, dricka öl direkt ur flaskan, spela lite tärning eller skråla lite med sina kompisar på fredagskvällen. Den Fredrik har aldrig varit med på tv förut, men kanske måste jag släppa fram honom nu, säger Fredrik Lindström i programmet.

Raglar i baren

För att lära sig mer om den värmländska dialekten bestämmer han sig för att bjuda ett kompisgäng i Munkfors på en förfest.

Det förtärs mycket alkohol under kvällen och tittarna får se hur en märkbart berusad Lindström till slut raglar runt på en bar i Munkfors och slänger ur sig värmländska slanguttryck.

”Goda skäl”

– Jag skäms lite för att visa mig så här, men det är i rent vetenskapligt syfte, kommenterar han i programmet.

Marcos Hellberg, producent på SVT, förklarar Fredrik Lindströms beslut att vara full i tv.

– Någon påminde oss om uttrycket ”det finns ingen som är så full som en full värmlänning”. Det är när vi blir arga, rädda eller fulla som vi återgår till den dialekt vi pratade som barn. Därför tänkte vi att ”vi drar till Värmland och krökar”, säger han.

Var ni rädda att uppfattas som att ni glorifierar alkohol?

– Vi är medvetna om att det finns organisationer som kämpar för att folk inte ska dricka för mycket, och vi har inga intentioner att stjälpa deras arbete. Det här inte är ”Big brother”-tv, det finns en god anledning till att Fredrik dricker i programmet. Ungefär som skillnaden mellan porr och en betydelsebärande kärleksscen.

Det här är ’Svenska dialektmysterier’

Svenskt tv-program som sändes under 2006 och sedan dess har tagit ett uppehåll – fram tills nu. Fredrik Lindström reser runt i Sverige och under­söker olika dialekter. I den första säsongen besökte han bland annat ”Gnällbältet” i Mellansverige, Skåne och Dalarna.

Programmet vann ett Kristallen-pris i klassen ”Årets infotainment­program” 2006.

De har också druckit sig berusade i tv

Aschberg körde bil full i tv.
Aschberg körde bil full i tv.

Filip och Fredrik: Under ett avsnitt av ”Boston tea party” på Kanal 5 testade duon på att vara fulla på jobbet. Därför uppsökte de presskonferensen för tv-priset Kristallen 2008 – gravt berusade.

Robert Aschberg: Drack 84 cl sprit och satte sig bakom ratten i programmet ”Insider” på TV3 2003 för att belysa problemen med rattfylleri. Aschberg försökte köra på en snitslad bana – och misslyckades totalt.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert: