Hbtq

Sizzla till motangrepp

avKarolina Strömbäck Horney

Nu kommenterar han anklagelserna om homofobi

Foto: Sizzla menar att falsk information sprids om honom.

Reggaestjärnan Sizzla menar att han blivit orättvist behandlad och att mediebilden av honom är ensidigt rapporterad.

I ett uttalande säger han nu att uppgifter om att han sjungit låtar med homofobiskt innehåll är felaktiga.

Foto: Alexander Bard är starkt kritisk till Sizzlas spelning på Slakthuset.

Sizzla, vars riktiga namn är Miguel Orlando Collins, har anklagats för att i sina låttexter uppmana till att mörda och bränna homosexuella.

Efter hård kritik ställdes hans planerade konsert på Hornstulls Strand i Stockholm in. Spelningen flyttades till Slakthuset, något som artisten Alexander Bard i dagens Nöjesbladet är starkt kritisk till.

– Det är fruktansvärt det de gör. Hade man behandlat en annan grupp på det här sättet så hade hela Sverige kokat av ilska i dag. Sizzla har upprepade gånger gjort låtar om att han hatar och vill mörda homosexuella, och han har uppmanat till att mörda homosexuella. Han ska inte stå på en scen i Sverige över huvud taget, säger Bard.

På onsdagseftermiddagen meddelades att även spelningen på Slakthuset ställs in.

”Felaktig information”

I ett officiellt uttalande kommenterar nu Sizzla kritiken och menar att falsk information sprids för att skada hans person.

Enligt honom har pressmeddelanden om att han sjungit homofobiska låttexter under 18 spelningar nyligen gått ut, information som uppges vara felaktig.

– Sizzla har inte ens börjat turnera ännu, skriver den jamaicanske reggaeartistens management Kalonji Muzik och Pride Music.

I uttalandet påpekas att Sizzla inte har gripits eller dömts för något brott samt att han följer lagarna som finns i de länder han väljer att besöka.

Vidare uppges att patois, språket som Sizzla sjunger på, är väldigt olikt engelskan och att budskapet i sångerna baseras på ord som har misstolkats och översatts fel.

– När han eller någon annan artist säger ”brinn”, ”eld” eller ”döda” är det inte bokstavligt uttryckt. Orden kan betyda olika saker beroende på vilken kontext de andvänds i, låter det i uttalandet.

Uppmanar till bojkott

Men inför den inställda konserten på slakthuset startades protestgrupper på Facebook och även Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) uppmanade på sin blogg till bojkott.

”I ett fritt samhälle har alla rätten att opponera sig mot åsiktsyttringar man inte delar, i det här fallet att protestera mot Slakthusets beslut att låta en gravt homofobisk artist ta plats på en av Stockholms viktigaste scener”, skriver Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq