Gunilla Persson efter nedlagda åtalet: ”Jag fick gå en kurs”

avMathilde Albinsson

Gunilla Persson anklagades för att ha stulit ett par märkesglasögon.

För knappt en vecka sedan lades åtalet ner och Hollywoodfrun friades.

Hon gick därefter en onlinekurs för stöldmisstänkta.

– Jag friades, punkt. Jag behövde bara läsa en kurs, säger hon till Nöjesbladet.

I slutet av maj greps Gunilla Persson av polis i Palm Beach i Florida. Enligt polisrapporten ska hon ha gått in i en lyxbutik där hon provat ett par solglasögon, värda drygt 4 700 kronor. När hon senare lämnade affären ska hon fortfarande haft glasögonen på huvudet.

Bilder och en övervakningsfilm på den påstådda stölden har använts som bevis mot Persson. Men tv-profilen och hennes advokater har hela tiden nekat till brott. I fredags lades åtalet mot Gunilla Persson ner. Hon riskerade böter eller fängelse i upp till ett år vid en fällande dom, men enligt Expressen träffade Persson och hennes advokat en överenskommelse om åtalsunderlåtelse med domaren Leonard Hanser i stället.

Foto: Stefan Mattsson
Gunilla Persson har konsekvent nekat till anklagelserna.

Fick göra ett val

Gunilla Persson är dock tydlig med att poängtera att hon fick göra ett val. Å ena sidan fick hon välja mellan att utföra 20 timmars samhällstjänst, ta en fyra timmars kurs för stöldmisstänkta i syfte att minska återfallsrisken samt betala cirka 900 kronor i rättegångskostnader. Att det just handlade om dessa tre punkter visar dokument från rätten, som Nöjesbladet har tagit del av.

Å andra sidan en kostsam och utdragen rättsprocess.

– Det är inget snack om saken vad man väljer, säger Gunilla Persson.

– Jag friades, punkt. På grund av det behövde jag bara läsa en kurs. Jag hade att välja mellan att läsa en kurs online på fyra timmar eller att åka till Florida, genomgå en juryrättegång i flera dagar med en jättestor prislapp på. Så vad skulle du välja? Resultatet blir ju exakt detsamma. Jag blir frigiven ändå och utan att få någon prick i brottsregistret. Samhällstjänsten behövde jag inte göra i slutändan.

Nu vill Gunilla Persson lägga händelsen bakom sig, men tror ändå att den kommer förfölja henne en tid framöver. Hon riktar skarp kritik mot svensk media.

”Det pågår en häxjakt i Sverige”

– Det pågår en häxjakt i Sverige. Man ska få så många klick som möjligt och tjäna pengar. Jag var glad i några timmar när det här var ur världen, säger hon och fortsätter:

– Jag vill verkligen säga att det här med kursen inte handlar om ett straff eller påföljd. Jag har inte blivit straffad i USA. Jag har blivit friad och jag fick göra ett val.

– Jag mår jättejädra dåligt av den här häxjakten som pågår i Sverige, med till exempel Leif GW Persson som sitter i tv och säger att jag ska bli arresterad när jag kommer till Sverige. Den 16 juni 2016 blev jag frikänd från svenska polisen och alla brottsmisstankar avskrevs, med tanke på Försäkringskassan. Och nu är jag friad i det här också.

Känner du att du drar dig för att åka till Sverige igen nu?

– Nej, inte på något vis. Jag har ju enormt många fans i Sverige och de ger mig en otrolig styrka och så mycket stöd. Jag har ju vänner i Sverige också. Tvärtom, jag kommer kämpa. Jag upplever ett hat som är ruskigt, men jag kommer gå segrande ur det här. Jag är en fighter och jag är den sista på jorden du vill fightas med.

ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

Brott