Så går planerna kring Lill-Babs Torg: ”Finns olika förslag”

”Att använda ordet ambassadör räcker inte. Hon har personifierat Järvsö”

NÖJE

I 80-årspresent fick Barbro ”Lill-Babs” Svensson ett torg uppkallat efter sig.

Nu pågår en dialog om hur hon ska välkomna ortens besökare.

– Man kliver ju in i Lill-Babs-land när man kommer till Järvsö, säger Olle Fack, styrelseordförande för Destination Järvsö.

Tidigare i år tog kommunstyrelsen i Ljusdals kommun beslutet att torget precis utanför stationshuset i Järvsö ska heta ”Lill-Babs Torg”.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson tog emot nyheten med stolthet och glädje. Det berättar kommunalrådet Lars Molin (M).

– Hon blev väldigt glad. Att kommunstyrelsen tog det här beslutet var ju för att hedra Barbro och ge någonting lite tillbaka till henne. Hon har gjort så mycket för bygden och för Ljusdals kommun. Att använda ordet ambassadör räcker inte. Hon har personifierat Järvsö, säger han.

Tanken var att hon skulle vara med under invigningsceremonin i samband med hennes 80-årsdag.

Ceremonin skjuts fram

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Rosor uppsatta till LIll-Babs.

Men livet tog en annan riktning och Lill-Babs somnade in på tisdagsförmiddagen.

Än är det inte klart om när ceremonin ska hållas. Det är även oklart om hur minnet efter Barbro ska hedras på platsen.

– Vi är i ett läge där alla har sorg och vill bearbeta det. Vad som eventuellt kan komma mer, det får vi resonera om. Kanske får vi börja ha de resonemangen om några dagar i samråd familj och föreningar, säger Lars Molin.

”Kliver in i Lill-Babs-land”

Olle Fack, styrelseordförande för Destination Järvsö, säger att de får in många frågor om vad som kan komma att hända på Lill-Babs Torg.

– Tanken var ju att göra det här i en dialog med henne.  Som ordförande i destinationsbolaget ser jag ju utvecklingen av orten Järvsö. Folk kommer hit med tåget och vi vill att de ska vällkomans av Lill-Babs i någon form - att man ska märka det direkt när man kliver av tåget. Man kliver ju in i Lill-Babs-land när man kommer till Järvsö.

Har ni någon konkret idé om hur det kan forma sig?

– Alltså, människor sörjer nu och många inväntar hur familjen vill agera med begravning och sånt. När Barbro inte är med nu längre vill ha en dialog med släkten. Så det är oklart. Vi har ju pratat om statyer och så. Det finns olika förslag men inget bestämt i någon gemensam plan. Det är inte läge just nu. Det är för tidigt, säger Olle Fack.

Här är stjärnorna som lämnat oss 2018 01:13