Nöje

The Hives säljer ut – men får inga pengar

Av: 

Johannes Selåker

NÖJE

Har inte råd att spela in en ny skiva: ”Fogden tar allt”

De spelar inför utsålda hus.

Men pengarna får The Hives inte se röken av.

– Kronofogden fryser allt, säger Niklas Almquist.

The Hives dömdes tidigare i år att betala 18,5 miljoner till The Cardigans.

Domen var ett led i den omfattande Tambourinehärvan.

Flera kända artister och band knutna till samma bokföringsbolag har stämt varandra på mångmiljon­belopp i härvan.

Plockar hellre skräp

Nu berättar The Hives om livet efter domen.

– Ibland känner jag att jag hellre går och plockar skräp i parken, än jobbar en sekund till på den här skiten. Men ibland vaknar man upp och känner att nu tar vi de här jävlarna, säger gitarristen Niklas Almquist.

Kronofogden har fryst bandets konton i väntan på att skulden till The Cardigans reglerats.

Det har slagit hårt mot bandet.

Som det verkar nu kan The Hives inte ens spela in sin nästa platta.

Kan inte spela in

– Det är som att simma i skit. För att kunna släppa en skiva måste man ha pengar. Som det är nu har Kronofogden låst våra tillgångar. Även om vi får ett förskott för att spela in en skiva, går det till att betala en skuld vi inte tycker att vi har, säger Niklas.

Men trots det gör bandets turnéer succé.

– Vi spelade på världens största festivaler, och spelar för fulla hus. Men vi har ju bara ett svart hål att stoppa pengarna i.

– Vi vill göra en till skiva, men vi vet inte hur. Vi kan få ett förskott, men vi kan inte använda det. Det är bisarrt. Alternativet är att skaffa andra jobb, säger Niklas.

Och finansiera musiken via de jobben?

– Ja, om man fortfarande vill hålla på. Vi vill väl göra det. Men det ger en så fadd efter­smak. Vi turnerar för att stoppa pengar i någon annans ficka. Det är ned­brytande. Till slut vill man kanske ha ett annat jobb. Men vi kör tills vi kroknar. Det tar knäcken på en, säger Niklas.

Kommer ni att fortsätta?

– Ja, det tror jag väl. Jag vet inte riktigt. Det beror på vilken sits vi hamnar i. Helt plötsligt kan man vinna en process. Då får man in 200 miljoner. Nästa sekund förlorar du, och ska ut med 40 miljoner. Det går inte att göra några prognoser.

– Vi tror inte det nått något slut de närmsta fem åren, om vi inte går i konkurs, säger han.

Detta har hänt i Tambourinehärvan

Tambourine studios har under många år skött bokföringen och förvaltat ekonomin åt grupper som The Hives, Timbuktu, The Ark, Cardigans, Europe och The Soundtrack of Our Lives.

I maj 2010 stämde Timbuktu sju bolag som ska ha tagit emot 4,9 miljoner kronor som försvunnit från hans bolags konto. Bolagen har – eller har haft – kopplingar till The Hives, Weeping Willows, The Ark, The Soundtrack of our Lives och Europe. Det ledde senare till förlikning.

I april 2011 stämmer Cardigans The Hives på närmare 19 miljoner. I en ytterligare rättstvist har The Hives och Tambourine studios stämt varandra.

The Ark stämde i juni 2011 Cardigans, The Hives och Weeping Willows på sammanlagt 4,8 miljoner kronor.

I maj 2012 stämde The Hives den revisor de tidigare anlitat på 192 miljoner kronor. De menar att revisorn borde ha upptäckt transaktioner som gjorts på Tambourine Studios.

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har kommit fram till att The Hives- medlemmarnas namnteckningar på en fullmakt skriven med förvaltaren Tambourine troligtvis är förfalskade.

I april 2013 dömdes The Hives av Lunds Tingsrätt att betala 18,9 miljoner till The Cardi­-gans, samt rättegångskostnader på 5,3 miljoner kronor. The Hives har överklagat domen.

The Hives skriver regelbundet om härvan på sin blogg Tambourineskandalen.se

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: