Startar toaprojekt – efter kissåtalet

NÖJE

Mange Schmidt startar ett toalettprojekt i Kenya

1 av 5
PINK TWICE Efter busk-kiss-cirkusen tänkte Mange Schimdt till. Han ville vända det galna åtalet till något bra. Då började han samla in pengar till engångs­toaletter som används vid utsatta ställen utan avlopp. ”Vi drog in 85 000. Det räcker till att ge 300 barn toaletter under två år”, säger Mange.

Uppsalapolisen slog till mot rapparen Mange Schmidt när han pinkade i en buske på Valborg 2012.

Åklagaren drev fallet till Hovrätten. Där Mange dock friades.

Nu vill han att andra ska slippa förrätta sitt tarv i det fria.

På måndag åker han till Nairobi med engångstoaletter som ska räcka till 300 barn i två år.

Pissmålet mot Mange väckte stor uppmärksamhet.

Han var självklart lättad över att Hovrätten gick på hans linje och friade honom.

Mange Schmidts juridiska ombud, den i juridik oskolade rapartisten, och numera läkaren, Big Fred, tyckte att hela processen var obegriplig. Något han inte var ensam om.

Mange Schmidt ville vända uppmärksamheten mot andra som inte har tillgång till toaletter och där frågan om toa eller inte bokstavligen kan vara en fråga om liv eller död.

Gick över förväntan

Tillsammans med Karin Nordström från kampanjen Perspektiv bestämde han sig för att försöka samla in pengar till engångs­toaletter som är specialframtagna för att användas på utsatta ställen som saknar avlopp. Ställen där de sanitära förhållandena är svåra att beskriva i en familjetidning.

– Vi hoppades att få ihop 15 000 kronor.

Men insamlingen gick över all förväntan.

– Vi drog in 85 000. Det räcker till att ge 300 barn toaletter under två år, säger Mange.

Utmärkt gödsel

På måndag åker han och Karin Nordström ner till Anwa-skolan i Kibera, ett enormt slumområde utanför Nairobi i Kenya, med toaletterna. Toaletterna är små specialpreparerade påsar som snabbt bryter ned det som hamnar i dem. Slutresultatet blir ett alldeles utmärkt gödsel.

–Det känns oerhört viktigt, barn dör av magåkommor som orsakas av den dåliga hygienen varje minut. Medans vi pratar, säger Mange.

”Kul och oväntat”

Inte ens i sin vildaste fantasi kunde Mange Schmidt föreställa sig att äventyret i buskaget vid Islandsbron i Uppsala skulle få de här konsekvenserna.

– Nu känns det både kul och oväntat. Jag gör gärna mer i framtiden. Men jag hoppas att jag sliper stå i en buske och pinka för att göra det.