Malik Bendjelloul är död

Uppdaterad 2014-05-15 | Publicerad 2014-05-13

Den prisade filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit.

Han blev 36 år gammal.

– Han var en stor filmskapare. Hans tidiga bortgång är en stor förlust, säger artisten Sixto Rodriguez agent till Aftonbladet.

Malik Bendjelloul avled hastigt på tisdagskvällen. Dödsfallet inträffade i Stockholmsområdet vid halv fem-tiden.

Hans familj tog emot beskedet senare under kvällen.

Brodern och radiojournalisten Johar Bendjelloul bekräftar dödsfallet för Aftonbladet.

– Familjen vill bli lämnad i fred i sin sorg, jag vill inte ge några fler kommentarer.

Enligt polisen ligger inget brott bakom dödsfallet.

Vann en Oscar

Den 36-årige filmaren och journalisten har vunnit en rad priser och blev världskänd med sin film Searching for Sugar Man om den amerikanske sångaren Sixto Rodriguez.

2013 vann filmen en Oscar som bästa dokumentär.

– En obegriplig obeskrivlig ära och helt surrealistiskt, sa han till Göteborgs Posten efter att han fått den åtråvärda statyetten från skådespelaren Ben Affleck.

En extraordinär filmskapare

Sixto Rodriguez agent Christian Bernhardt säger till Aftonbladet att Malik Bendjelloul var en extraordinär och talangfull filmskapare som genom sin film gav Rodriguez an andra chans.

– Själv höll han sig tillbakadragen, precis som stjärnan själv i filmen, säger Bernhardt i ett uttalande via mejl.

– Filmskapare som han, som spenderar många år av sina liv och obevekligt arbetar på med att arbeta med den här makalösa storyn, de är ovanliga. Hans tidiga bortgång är en stor förlust.

Bernhardt säger att dokumentären gjort att Sixto Rodriguez gått från att spela inför publik på 200 personer till att sälja slut arenor med tiotusentals åskådarplatser.

Startade framför kameran

Filmen Searching for Sugarman har setts av över en halv miljon biobesökare och är den mest sedda svenska dokumentären någonsin.

Oscars-statyetten blev kronan på verket för Bendjelloul som fick ett 30-tal internationella filmpriser, bland dem en BAFTA.

– Med den här filmen har jag kombinerat mina två favoritämnen, musik och en bra historia, har Malik Bendjelloul berättat för Dagens Nyheter.

Hans egen tv-debut skedde framför kameran. Som tioåring spelade han Philip Clavelle i tv-serien "Ebba och Didrik" som hans morbror Peter Schildt regisserade.

– Det var skojigt och spännande att vara med. Det är 24 år sedan och jag har bara positiva minnen från inspelningen, har Malik Bendjelloul sagt till Helsingborgs Dagblad.

Arbetade för SVT

Efter studenten från Rönnegymnasiet i Ängelholm, där han växte upp, studerade han i Kalmar och flyttade sen till Stockholm. Malik Bendjelloul har arbetat för SVT:s kulturprogram Kobra.

Och historien om Sixto Rodriguez var egentligen tänkt att bli ett reportage för Kobra. Projektet växte, drog ut på tiden, men Malik Bendjelloul vägrade att ge upp.

– Jag tyckte helt enkelt att det var den bästa historia jag någonsin hört. Det kändes som att jag hade ett ansvar att göra en film som kunde göra den rättvisa, sa han till Svenska Dagbladet.

Kultursverige sörjer Malik Bendjelloul

Kenan Habul

Erik Wiman

Erik Melin

Sven Carlsson

ANNONS