”Jag vill bli skådis”

NÖJE

Petra Mede om att vara julvärd och nästa steg i karriären

1 av 6 | Foto: Petra Mede fick frågan om att vara julvärd av en av SVT:s högsta chefer: ”Det är ju ett hedersuppdrag, som en liten belöning. Väldigt smickrande”, säger hon.

Hon skulle vara mamma­ledig.

I stället ledde hon Eurovision, blev julvärd och ­vinterpratare i P1.

Nu berättar Petra Mede för Nöjesbladet om en ­fejkad julafton för dottern, kritiken på nätet och sin hemliga framtidsdröm:

– Jag skulle väldigt ­gärna skådespela, säger hon.

I dag tänder Petra Mede ljuset i tv-rutan i stället för med familjen.

Men lilla Adeline som fyllde ett år i lördags kommer inte veta att mamma är borta på självaste julafton. Den firade familjen Mede redan i söndags.

– Ja, vi kommer lura henne nämligen. Nu börjar jag dra min dotter bakom ljuset, sa Petra Mede med ett skratt när Nöjesbladet träffade henne förra veckan.

”Tid för eftertanke”

– Det blir vår julafton med presenter och så. ­Dagen innan är hennes födelsedag och några har undrat om vi inte skulle slå ihop det, men jag har förstått att det är viktigt att man håller isär det.

I dag kan vi räkna med en annorlunda Petra Mede i ­rutan.

– Ja, eftersom min karriär främst har bestått av komik hittills så kommer det ju bli det. Det är ju fortfarande jag, men här kommer jag bli mer personlig och det blir mer tid för eftertanke.

Inför Eurovision höjdes röster om att Petra Mede inte skulle vara en lämplig programledare. Efteråt hyllades hon. Även när det blev klart att hon skulle ­vara julvärd har valet sågats i sociala medier.

Kopplar bort kritiken

– Jag läser inget sånt. Det var nån gång 2007 när jag blev så chockad över massa kommentarer på nätet. Då var det en kollega som sa till mig att: ”du gör ett val nu, antingen så läser du och då fixar du det eller så måste du bara koppla bort det. ­Annars kan du inte jobba med det här och får göra nåt annat”, så det valet har jag redan gjort.

Vad tror du att det är med dig som gör att folk har så starka känslor då?

Petra tystnar. När svaret kommer är det utan det sedvanliga skrattet i tonen.

– Ja, jag fattar inte det. Jag fattar inte det. Jag vet inte det. Helt ärligt. Jag kan ­inte … jag har absolut inget svar på den frågan.

Hon skulle ha varit mamma­ledig 2013. Men så kom Eurovision song contest och en höst fylld med uppdrag som konferencier, gästartist hos kören Orphei drängar, julvärdskapet och vinterprat i P1. Nu siktar hon på ledigt ­efter nyår:

”Ledig ett halvår”

– Det känns lite som att min mammaledighet har flyttats fram. Så min plan är faktiskt att vara nästan nästan helt ledig i alla fall ett halvår framåt nu. Det är ­lika bra att jag säger det nu så du kan hålla det mot mig sen om jag börjar jobba.

Blev det mer jobb än du räknat med i år?

– Ja, Eurovision var så ­superplanerat så det ­kändes aldrig jobbigt. Jag ­visste ­exakt när jag skulle göra vad. Det var till och med planerat när jag skulle ­kissa, allting! Men på hösten har jag inte varit så bra på att tacka nej.

Sökte till scenskola

Men sen då? Hur ska du kunna överträffa Euro­vision?

– Jag älskar att leda ­stora galor, men nu har jag på nåt sätt lett den största ­galan. Då kanske man får hitta nya ställen att för­söka utvecklas. Jag skulle väldigt gärna skådespela. Jag har faktiskt sökt scenskolan en gång, det har jag aldrig berättat förut.

Vill du helst göra film, ­teater eller musikal?

– Åh det är allt, musikaler, teater, film, det kan du ­hälsa.

Hon skrattar högt när hon säger det.

– Men det är ju lite dumt för om man säger vad man vill göra då är det inte ­säkert … men om du frågar så är det så, ja.

Har redan en första filmroll

Petra Mede har redan spelat in sin första filmroll. Hon medverkar i ­Colin Nutleys kommande film ”Medicinen”. Manuset till filmen har skrivits av Petras manusförfattare i Melodifestivalen och ­Eurovision Edward af ­Sillén och Daniel Rehn.

Slog igenom med Melodifestivalen

Namn: Petra Maria Mede

Ålder: 43 år

Bor: Lägenhet i Bromma

Familj: Pojkvännen ­Mathias Günther, 35, ­dottern Adeline, 1.

Yrke: Komiker, programledare

Bakgrund: Bästa nykomling 2007 och årets komiker 2009, samma år slog hon igenom för den stora publiken som program­ledare för Melodifestivalen. Har lett QX gaygala 2009, Guldbaggegalan 2011 och 2012, programledare för ”Maestro” och Eurovision song contest 2013.

Aktuell: Julvärd i SVT på julafton, vinterpratare i P1 den 29 december.

Inkomst: 440 600 (­inkomstår 2012).