David Hellenius gör sin radiodebut – i julkalender

NÖJE

Skillnaden? Man behöver inget smink!

Foto: David Hellenius.

Nioåriga Sasha råkar öppna en julklapp som inte alls är till henne. I paketet ligger en snöglob som suger in henne i den magiska Lyckoborgen; ett alldeles särskilt ställe där all lycka i hela världen tillverkas. Det är grunden i årets julkalender från Sveriges Radio.

Huvudrollen som Sasha spelas av Viva Östervall Lyngbrant, och hennes föräldrar av Pernilla Wahlgren och David Hellenius.

– Det känns ju otroligt roligt att göra det här. Och fantastiskt kul att spela mot Pernilla. Dessutom är det kul att det är en lycklig historia som verkligen handlar om julen, även om julkalendrar kan så klart handla om annat också, säger han.

Hellenius radiodebut

För Hellenius, som numera får anses vara en veteran i långfilmssammanhang, är det debut i radioteatersammanhang.

– Skillnaden? Man behöver inget smink! Nej, men skämt åsido, det här är ju en helt annan grej.

Själv har han, som många andra i sin generation, en stark relation till julkalendern, främst på tv. Särskilt minns han "Trolltider", SVT:s julkalender från 1979, men också "Albert & Herbert" från 1982.

Bakom manus till "Lyckoborgen" ligger Cilla Jackert, Alex Haridi och Daniel Karlsson. I övriga roller hörs bland andra Jonas Malmsjö, Christina Schollin och Stina Ekblad.

Sara Haldert/TT

ARTIKELN HANDLAR OM