Recension: ”Rakt ner i fickan” är en genialt uppbyggd komedi

1 av 3
NÖJE

KALMAR. Det börjar med fusk mot Försäkringskassan. Och skruvas upp till ett komiskt kaos.

”Rakt ner i fickan” är proffsig fars som ger sommarens säkraste skratt.

Det är svårt att vara rolig. Men när skickliga människor gör det rätt ser allt enkelt ut.

”Rakt ner i fickan” är en välskriven komedi i bra ny översättning av Edward af Sillén. Allan Svensson och Ola Forssmed är suveränt sevärda, men det finns ess även i de mindre rollerna. Claes Månsson är perfekt som grinig kontrollant, Jeanette Capocci mycket rolig som välmående präst med hemgjort teckenspråk, Carina Lidbom gör allt rätt som Allan Svenssons ovetande hustru och både Andreas Nilsson och Per Svensson har minnesvärda scener.

Gott om folk. Gott om skämt. Det blir magnifika missförstånd när Erik (Allan Svensson) kämpar för att dölja hur han lurat myndigheterna genom att ansöka om bidrag under olika identiteter. Hans inneboende Göran (Ola Forssmed) tvingas hjälpa till med lögnerna som växer i vansinnigt många riktningar.

En raffinerad intrig som är så begåvat byggd att publiken hela tiden förstår varför lögnerna uppstår och vart de svindlar iväg.

Exploderar av skratt

När Lotta Thorells rollfigur dyker upp mot slutet, och Allan Svensson tror det är en annan, är det så perfekt krattat att publiken exploderar av skratt.

Jag såg en kul version av pjäsen, ”Hederlige Harry” med Thomas Petersson och Lasse Brandeby 2005. Och minns med värme Claes Månsson i den första svenska uppsättningen 1996. Då spelade han fuskarens roll mot  Brasse Brännström, och Björn Gustafsson var kontrollanten.

Ombytta roller men lika underhållande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Scen