Magnus Carlsson firar 25 år som artist med turné runt hela landet

Magnus Carlsson firar 25 år som artist.

Han gör det med showen ”Från Barbados till Gamla stan”, som turnerar runt hela landet i vår, med start i mars.

– Det blir musik, jag och fyra dansare, videoprojektioner, bomber och granater och manus av Calle Norlén, som ser på mitt liv utifrån med sina kvicktänkta ögon, säger han.

Magnus Carlsson, 44, började i dansbandet Barbados, fortsatte i discogruppen Alcazar och har sedan varit soloartist. Har tävlat i Melodifestivalen åtta gånger. Massor av guld- och platinaskivor. Tre Grammisar.

– 25 år på scenen, det har gått väldigt fort, det känns som en kvart sedan jag uppträdde med Barbados.

Han berättar om hur tankarna kring en jubileumsshow har växt fram,

– Det har legat på lut ett tag. Vi gjorde en testkonsert i Vara konserthus i våras. Jag fick klart för mig efteråt att det var lika mycket show ute på dansgolvet, som på scenen. Då slog tanken rot att vi ska göra något ordentligt.

Förutom musik från hela karriären, blir det genomarbetade mellansnack med lite allvar, men främst humor. För det är rutinerade Calle Norlén, inblandad i mycket som varit roligt på svenska scener de senaste 30 åren, en garanti.

– Vi satte oss ned och fikade. Jag berättade om låtar, min karriär, mina minnen. Han ser det utifrån med sina kvicktänkta ögon och twistar till det på ett sådant sätt som jag aldrig skulle ha tänkt på. Han är makalöst rolig.

Hur känns det att se tillbaka på sin karriär på det här sättet?

– Jag är inte den sorten som går och skäms för saker jag har gjort. Bytte jag hårfärg, blev det rubriker på det. Man var så inne i cirkusen så det blev ens vardag. Det har bara varit fruktansvärt roligt att se tillbaka.

Många år med Barbados, det måste ha vimlat av skandaler i dansbandsvärlden?

– Vi såg det mesta från scenkanten, en och en halv meter ovanför publiken. Folk blir amorösa, kan man väl säga…

Och först mot slutet av Barbados-tiden kom du ut som gay?

– Den grejen kommer förstås upp i showen. Dansbandsvärlden var väldigt konservativ då. Jag var ju ”pojkvänsmaterial”, skulle vara flickornas idol. Att leva ett liv som gay och hålla det privat, det var inte så lätt.

– Det fanns inga förebilder att luta sig mot i min genre. Där fanns bara Jonas Gardell och After Dark på tv, de var mina stöttepelare, de gick i bräschen.
Magnus Carlsson kommer att uppträda från Piteå i norr till Ystad i söder. Premiär 15 mars i Alingsås, där Barbados manager hade sitt kontor.

– Det känns kul att återknyta dit, det var ju där allting började.


Magnus Carlsson om…

… de många åren med Bert Karlsson:
– Vi jobbade ju väldigt mycket ihop från 1994 till 2008, ungefär, och har även efteråt haft väldigt bra kontakt. Jag brukar kalla honom min extrafarsa.

… den andre Magnus Carlson, Weeping Willows-sångaren:
– Det har hänt att vi förväxlats, men ändå inte så mycket som jag trodde. Vi har aldrig träffats. Han är riktigt bra. Har en förmåga att förmedla känslor, hans röst har ett melankoliskt sound. Det skulle vara coolt att göra en duett ihop.

Här framför Magnus Carlsson ”Från Barbados till Gamla stan”:
Mars: 15 Alingsås, 16 Uddevalla, 17 Askersund, 21 Ystad, 22 Kungsbacka, 23 Trollhättan, 24 Eskilstuna, 29 Bollnäs, 31 Norrköping. April: 4 Härnösand, 5 Piteå, 6 Umeå, 7 Östersund, 11 Borås, 12 Jönköping, 13 Karlshamn, 14 Karlskrona, 18 Stockholm, Rival, 19 Örebro, 21 Helsingborg, 22 Malmö, Slagthuset, 25 Göteborg, Draken, 26 Skövde, 27 Växjö. Maj: 3 Gävle, 4 Vara, 10 Linköping, 12 Mariehamn.

Publisert:

LÄS VIDARE