Alex Schulman

Alex Schulman om familjehemligheten: ”En otrolig historia”

Av: 

Benjamin Andrée

NÖJE

I november släpper Alex Schulman romanen ”Bränn alla mina brev”.

En bok som handlar om hans mormors hemliga kärleksaffär med Olof Lagercrantz.

– Den har allt. Det är kärlek och hat. Det är svartsjuka, lögner och svek, säger han till Nöjesbladet.

I nya romanen ”Bränn alla mina brev” är Alex Schulman på jakt efter släktens mörker, men finner en kärlekshistoria.

– När jag började läsa min morfars memoarer så skriver han om en händelse där hans liv slocknade, sommaren 1932. Där han förlorade tron på människan. Men han skrev inte vad som hände så jag blev nyfiken, säger han.

Alex Schulman åker till Uppsala Universitetsbibliotek där hans morfar Sven Stolpes arkiv finns med över 7 000 brev han skrivit. I flera av dem nämner han med förakt initialerna O.L.

– Jag tänker att det måste vara Olof Lagercrantz och när jag läser hans böcker ser jag att han också refererar till sommaren 1932. Till en romans han hade med en gift kvinna.

Lagercrantz son ringde upp

Schulman börjar gräva och genom autentiska kärleksbrev och dagböcker har han nu lagt ett pussel och försökt återskapa den hemliga romansen mellan hans mormor Karin Stolpe och Olof Lagercrantz i romanen ”Bränn alla mina brev”.

– Sedan fick jag ett samtal från Olofs son Richard Lagercrantz som säger: ”Jag har kärleksbreven mellan Karin Stolpe och Olof från sommaren 1932”. Och där kan jag då börja berätta historien på riktigt, säger Schulman.

– För mig är det här en otrolig historia. Det har varit ett enormt detektivarbete i familjens mörker på något sätt.

Alex Schulman debuterade 2009 med en minnesroman om relationen till sin pappa, 2011 kom en hyllningsbok till hustrun ut och för två år sedan släppte han en bok om relationen till sin mamma. Nu är det alltså mormor och morfars tur.

– Historien känns allmängiltig, en historia som jag skulle vilja berätta även om det inte var min mormor och morfar. Den har allt. Det är kärlek och hat. Det är svartsjuka, lögner och svek, säger han.

– Det känns mer som en kärlekshistoria och inte bara en bok om en släkting. För mig är det här ett bra sätt att ta mig ut i det okända. Ett bra steg till att nästa bok kanske blir helt fiktiv.

”Jag bär också på vreden”

Alex Schulman känner viss likhet med kulturbjässen, morfar Sven Stolpe.

– Han var kolerisk och arg på allt. Gick i krig mot världen. Han var ju galen på ett sätt. Han var alltid tvungen att ha en handfull fienden. Han hade ett tiotal personer som han kallade ”mina fast anställda fiender”, säger han och fortsätter:

– Jag bär ju också på den här vreden. Jag har ju visat det i hur jag skriver. Framför allt tidigare, men det där finns ju kvar i mig. Som person bär jag på ett ständigt mörker som jag inte tycker om, och som min familj inte heller tycker är så trevligt.

Avslutningsvis är Schulman noga att påpeka att ingen skugga ska falla över Olof Lagercrantz.

– Jag måste verkligen poängtera att Olof Lagercrantz inte har gjort något fel. Han är ju singel och han blir bara kär i en tjej. Han bara träffade mormor och blev kär helt enkelt.

Alex Schulmans roman ”Bränn alla mina brev” släpps i november.

ANNONS EXTERN LÄNK

Årets trender hos Åhléns – fynda inredning, kläder och skor här

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alex Schulman

Olof Lagercrantz