Prinsessan Madeleine

Din ultimata guide till bröllopet

Av: 

Jenny Alexandersson

NÖJE

Kanonsalut, kortege och kungliga gäster från hela världen.

Så blir prinsessan Madeleines och Chris O’Neills bröllop.

Det kommer att glittra ordentligt i kyrkbänkarna när Chris och Madeleine gifter sig. Klädkoden är civil eller militär högtidsdräkt. Det betyder uniform eller frack för herrarna och lång klänning för damerna. Gästlistan är lång, fler än 500 gäster ska få plats i Slottskyrkan och 400 av dem är bjudna på middagen på Drottningholms slott efter vigseln.

Planerat i ett halvår

Bröllopskoordinator Håkan Pettersson har planerat bröllopet tillsammans med sitt team vid hovet i över ett halvår. Vigseln följer Svenska kyrkans vigsel­gudstjänst, men brudparet har satt sin prägel på ceremonin genom att välja psalmer och musikunderhållning. Musikalstjärnan Peter Jöback är en av dem som ska sjunga för paret.

Fest i partytält

En kunglig vigsel innefattar ofta flera traditionella moment, bland annat en salut och en kortege. Madeleine och Chris gör som prinsessan Christina och kombinerar en kort kortege genom Stockholm med en båtfärd från Riddarholmen till Drottningholm. Där väntar bröllopsmiddagen och fest i ett stort partytält i parken på baksidan av slottet.

Hålltider under dagen:

14.15. Grenadjärvakter paraderar på yttre borggården i samband med att gästerna börjar anlända.

15.30. Gästerna ska vara på plats inne i kyrkan.

16.00. Vigselceremonin startar.

16.45 cirka. Vigselakten är slut och brudparet vinkar till folket vid Södra valvet. Samtidigt skjuts en salut om 21 skott från Skeppsholmen.

17.05 Bröllopsgästerna som är bjudna till middagen åker med buss och poliseskort från Inre borggården till Riddarholmen.

18.05 Madeleine och Chris kliver upp i paradkaleschen på Inre borggården på slottet. Kortegen startar.

18.20 Kortegen beräknas vara framme vid Evert Taubes terrass vid Riddarholmen. Paret kliver i båten som tar dem till Drottningholm.

19.05 cirka. Paret anländer till bryggan vid Drottningholms slott.

20.00. Bröllopsmiddagen startar.

23.00 cirka. Dags för fest. Chris och Madeleine startar dansen med en bröllopsvals.

04.00. Avspärrningarna vid Drottningholm hävs.

GÄSTERNA

Representanter från det danska, norska, grekiska, japanska, brittiska, luxemburgska och det monegaskiska kungahusen är på plats i kyrkan. Chris släkt och vänner sitter till höger och Madeleines gäster till vänster i kyrkan. Den allra närmaste familjen är placerad vid båda sidorna av altaret tillsammans med Madeleines faddrar och kungligheterna med högst rang.

BRÖLLOPSBLOMMORNA

Hovfloristen Claes Carlsson chefar över blom­sterarrangemangen som pryder Slottskyrkan, partytältet och Drottningholms slott vid bröl­lopet. Han har stor hjälp av elever från Floristutbildarna i Västerås. Sedan en vecka tillbaka har teamet jobbat med att smycka lokalerna med försommargrönska.

KLÄNNING & DIADEM

Madeleine bär en brudklänning skapad av den italienske designern Valentino, som också är en av gästerna på bröllopet. Det är även arvtagaren till modehuset

Escada vars designers troligtvis har skapat klänningarna till andra i kungafamiljen. Madeleine bär släktslöjan som hennes mamma och storasyster bar vid sina bröllop. Hon väljer något av släktens diadem, troligtvis drottning Sofias eller prinsessan Sibyllas, som är något nättare än kamédiademet som drottningen och Victoria bar 2010.

MUSIKEN

Peter Jöback är en av artisterna som sjunger under vigseln. På gästlistan finns även Marie Fredriksson från Roxette och John Taylor från Duran

Duran. Brudparet har också valt psalmer själva för att sätta sin personliga prägel på ceremonin.

KANONSALUT

Vid stora kungliga event som till exempel födelse, dop, jubileum, bröllop och begravningar skjuter man salut. Strax innan klockan 17.00 skjuts 21 skott från Skeppsholmen när brudparet visar sig i Södra valvet efter vigseln.

BÅTFÄRD

När kortegen når Evert Taubes terrass på Riddar­holmen cirka 18.20 väntar tre båtar för färden till Drottningholm. Det är M/S Gustafsberg, S/S Stockholm och M/S Waxholm. Brudparet kliver ombord på den sista båten med slutdestination Drottningholms slott där man byggt en specialbrygga.

PRÄSTERNA

Överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark, 73, och Michael Bjerkhagen, 46, pastor i Kungliga hovförsamlingen är officianter vid vigseln. Lönnermark var officiant även när Victoria och Daniel gifte sig, vid Estelles dop och vid prinsessan Lilians begravning.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop