Gina Dirawi tipsar om känd antisemit

Gina Dirawi tipsade om en känd antisemit som kvällsläsning.

Nu har hon tagit bort inlägget - men blir starkt kritiserad efter boktipset.

– Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig, skriver Gina Dirawi på sin blogg.

På torsdagskvällen tipsade programledaren Gina Dirawi sina bloggläsare om boken "Är världen upp och ner" av författaren Lasse Wilhelmsson.

På sociala medier började reaktioner och kritik strömma in mot programledaren eftersom Wilhelmsson rör sig bland annat i antisemitiska kretsar.

– Han ifrågasätter Förintelsen och menar att det var judarna som förklarade krig mot Tyskland. Och ifrågasätter folkmordet och talar om en judisk världskonspiration. Han har i allt väsentligt samma propaganda som finns i nazistiska grupperingar, säger Expo-medarbetaren Jonathan Leman.

Han beskriver Wilhelmsson som en "väldigt radikal antisemit".

"Det förvånar mig"

Leman tycker att det är ansvarslöst av Dirawi eftersom så många följer henne på sociala medier.

– Det förvånar mig att hon är så vårdslös eftersom hon har ett ansvar, säger han.

SVT fick signaler om vad som skett, och medarbetare från kanalen kontaktade Gina Dirawi som nu har tagit bort inlägget.

– Nu ligger det ute en förklaring om hur det har gått till att hon började läsa den här boken. Hon ber om ursäkt för det hela. SVT kontaktade henne och hon har förklarat sig, säger Thomas Hall, chef för alla SVT-evenemang på nöjessidan.

– Hon har förhoppningsvis insett att när man är en offentlig person kan man inte lägga ut bloggbilder på böcker man inte vet vad de handlar om, fortsätter Thomas Hall.

Krävde förklaring

SVT krävde henne på en förklaring. Och fick det.

– Hon förklarade. Och i mina ögon är saken över nu, säger han.

Dirawis förklaring:

"Såhär enkel och dum är den historien. Jag hade varit ute för ca 1-2 år sen på nån grej, konferans/föreläsning eller liknande, sen kommer en blek lång kille fram till mig, jag känner igen honom, tror han intervjuat mig någon gång för länge sedan. Hur som så ger han mig en bok och säger LÄS! Jag tog emot boken, sa ”jaha” och tänkte ”inte orkar jag läsa den här boken den ser fett tråkig ut”.

För ungefär ett år sedan kritiserades Gina Dirawi för att hon jämställt Israels regering med Hitler.

– Gina har ingen kommentar annat än det hon skrivit på sin blogg, skriver hennes presskontakt Mathias Andersson i ett sms till Nöjesbladet.

Publisert: