Kan räddas – av nytt vittne

NÖJE

Stenmarck och Engberg riskerar två års fängelse för skattebrott

Foto: Lotta Engberg och Martin Stenmarck.

Martin Stenmarck står fast vid sin historia.

Uppträdandena var marknadsföring – och inte svartjobb.

– Det har legat inom ramen för skivsigneringar, säger hans advokat.

Nu hoppas de att ett vittna ska kunna rädda artisten.

Foto: Bruno Tillander.

På måndag måste artisterna Lotta Engberg, 48, och Martin Stenmarck, 39, ha lämnat in nya uppgifter för att kunna slippa åtal i skattebrottshärvan som är förknippad med artistbokaren Bruno Tillander.

Stenmarcks strategi, tillsammans med advokaten, är att hålla fast vid den ursprungliga redogörelsen och försöka vinna trovärdighet. Från början har sångaren sagt att han varit övertygad om att han fått pengar som rört sig om ersättningar, och inte varit någon egentlig inkomst.

– Det här är inga spelningar i den bemärkelsen, alltså inga framträdanden. Han har spelat någon låt vid varje tillfälle för att dra folk till signeringen. Det har legat inom ramen för plattsigneringar och sådana saker inom hans marknadsföringsbudget. Han har inte fått några arvoden eftersom detta är sådant man gör när man ger ut en ny platta, säger Hans Strandberg, Stenmarcks advokat.

– Jag hoppas att det inte ska bli något åtal, fortsätter han.

”Har inte deklarerat”

Åklagaren har en annan åsikt, och menar att Stenmarcks framträdanden genererat inkomster som borde ha skattats för.

– De misstänkta har fått inkomster som de helt enkelt inte har deklarerat för. De har haft en inkomst under ett år och nästa år har man inte redovisat det i sin deklaration. Det är så pass enkelt. De har gjort ett framträdande och fått en inkomst från det som de skulle ha deklarerat, säger åklagare Arne Fors.

– En del artister har skött det här helt korrekt och fakturerat. Då är det inga konstigheter, fortsätter Arne Fors.

Nya detaljer

Stenmarcks advokat kommer inom kort att gå igenom utredningen. Då kan Martin Stenmarck ta ställning till ytterligare detaljer som kommit fram i förhören med Bruno Tillander. Eventuellt kan det finnas vittnen som kan bekräfta Stenmarcks redogörelse.

– Då kan vi be dem tala med den och den. Då kan ett vittnesmål visa att det var rena kostnadsersättningar som betalades ut. Det är möjligt att vi ska komplettera utredningen med att höra någon sådan, säger Hans Strandberg.

Tidigare ostraffade

Exakt hur stora summor Lotta Engberg och Martin Stenmarck misstänks undanhållit från Skatteverket vill åklagaren inte gå in på. En fällande dom kan leda till två års fängelse. Men straffen kan bli lindrigare eftersom artisterna i fråga sedan tidigare är ostraffade.

– Jag avstår från kommentarer i dagsläget, skriver Martin Stenmarck i ett sms.

Varken Lotta Engberg eller hennes advokat vill kommentera.