Per Bjurman

Tack för mig – nu drar jag hem

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

STOCKHOLM. Som det hette i Popsicle-sången:

That was summer.

Tack för mig, nu åker jag tillbaka till New York.

Bortglömd liten juvel, det.

”That was summer”.

Den ligger på sista, ojämna Popsicle-plattan och för all del – samma klass som ”Hey princess”, ”Not forever” och ”Please don’t ask” håller den inte.

Men svag för det Andreas Mattssonska vemodet som jag är har jag alltid gillat dess lågmält bitterljuva uppgivenhet och den här tiden på året är den alltid en av mina privata greatest hits.

Den handlar ju, i alla fall i mitt huvud, om hur det är sommar och så blinkar man och så har den gått och just där är vi – eller snarare ni – nu.

Ja, ni har lite kräftor, några omgångar surströmming, Prince på Way Out West, en handfull sommarpratare och ett par allsånger kvar men det är bara konstgjord sensommarandning.

Jag var ute i skogen förra helgen – ja, de lyckades lura mig en gång till! – och där kunde man tydligt känna hur Kung Bore redan lämnat den djupaste dvalan och snart börjar förbereda för sin ovälkomna återkomst. Under sena eftermiddagen kom det flera kalla vindpustar djupt inifrån urskogen och de bar med sig olycksbådande föraningar om mörker och kyla och ljudet av knastrande snö under kängorna. Ja, kolla Schulmans fina krönika från i går – han anar Bores andedräkt så långt ner som på Gotland.

Så:

That was summer.

I dag tar jag mig till Arlanda och flyger tillbaka till Amerika.

Där är det, officiellt, sommar ända fram till Labor Day-helgen i början av september och sedan fortsätter den i allmänhet en månad till – och till och med året runt om man navigerar söderöver.

Jag ber att få lämna er med en liten best

of det som hände under de här sex blågula veckorna:

”Ballad of a thin man” på Peace & Love, det dundrande bröllopet på Thorskogs slott, Graham Parkers version av ”Hold back the night”, Johan Falk, Leksands IF:s gnistrande träningspass i LRF-hallen, de stilla tv-kvällarna på Lunde Mats Gata, Ingemar-fyndet John Brannen, Pelikans stekta fläsk med löksås, Leif GW:s sommarmord, den gångna helgens bekräftelse på att Pet Sounds fortfarande är en av världens bästa skivbutiker, Virtanens Garth Hudson-skägg, Pride-paraden, Aftonbladet varje dag, Piggelin, åkrarna i Tomnäs, Siljans konditori, Sator, Brage på Domnarvsvallen, Grand Hotel, leverpastej och OP.

Okej, so long Sverige. Vi hörs från New York – och ses nästa sommar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN