Mejla

Jan-Olov Andersson

Han är Sveriges yngsta gubbe

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Jan-Olov Andersson om valet av Måns Zelmerlöw som ny allsångsledare

Måns Zelmerlöw blir ny programledare för ”Allsång på Skansen”.

Ett utmärkt val.

Sveriges yngsta ”gubbe” är en garanti för att programmet förändras på ett varsamt sätt.

Det kom som en rejäl överraskning när det tidigt i morse, klockan 8.14, kom ett mejl från SVT med inbjudan till presskonferens:

Vi har viktiga nyheter att berätta om sommarens ”Allsång på Skansen”.

Allt har ju pekat på att Anders Lundin skulle köra en sommar till, förmodligen en sista sommar, tillsammans med Gunilla Nilars som projektledare.

Även om Lundin regelbundet har gnällt på mediauppmärksamheten och ibland har fått det att framstå som en pina att leda sommarens populäraste tv-program, har han – när han väl stått där på Skansen-scenen – gjort det med gott humör och stor professionalitet.

Man kan tycka att han ibland var för bunden till sina egna lustiga skämt, även om de fungerade eller inte. Att han sjöng en eller annan egen låt för mycket. Att han inte kan sjunga alls (tyckte somliga).

Men i det stora hela har han varit en mycket proffsig programledare, som effektivt drivit denna koloss till program framåt och gjort bra, korta intervjuer.

Måns Zelmerlöw uttryckte redan i somras att han var intresserad av programledarrollen.

Han har förtjänstfullt ”pryat” i rollen både i TV 4:s ”Sommarkrysset” och framför allt i fjolårets Melodifestival. Där Christine Meltzers yviga gester passar betydligt bättre för skådespeleri än programlederi och där Dolph Lundgren bara gjorde punktinsatser, var Zelmerlöw programmets stora klippa.

Med Gunilla Nilars som fortsatt projektledare, tror jag inte skillnaden i nya ”Allsång på Skansen” blir så jättestor.

När jag frågade henne på presskonferensen, nämnde hon ”På spåret” som ett exempel på ett program där man byter ut folk framför kameran, utan att själva konceptet förändras.

Någon större föryngring tror jag inte heller på.

Bredvid Henrik Dorsin är Måns Zelmerlöw, 24, Sveriges yngsta ”gubbe”.

Hans lite gentlemannamässiga gubbutstrålning (föddes han i kostym, månne?), gör honom nästan ännu mer trovärdig när han sjunger en Frank Sinatra-låt än när han sjunger sina egna schlagerhits.

Han har rutin som programledare, men ännu mer som artist och som musikalskådespelare och kommer nog inte av sig i första taget, ens inför 20 000 skrikande människor på Skansen eller miljonpublik.

Han sjunger och showar definitivt bättre än Anders Lundin.

Räkna med fler storslagna dans-, sång- och potpurrinummer i stil med hyllningen till Owe Thörnqvist för två år sedan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN