Svensk skådis spelar med Conchords-Bret

NÖJE

Filip Berg & McKenzie gör mörk komedi på Nya Zeeland.

En är känd från ”Andra avenyn” och ”Puss”. Den andre från ”Flight of the Conchords”. Nu möts de i långfilmen ”Two little boys” på Nya Zeeland.

Jemaine Clement och Bret McKenzie i ”The Flight of the Conchords”.

Filip Berg, 24, har spelat i filmer som ”Ondskan”, ”Hip hip hora” och ”Puss”. I svensk tv har han synts i ”Solsidan” och ”Andra avenyn”. Bret McKenzie, 34, är en av Nya Zeelands mest kända komiker och musiker tack vare ”Flight of the conchords”.

I januari och februari har de spelat in en långfilm tillsammans i Invercargill längst ned på Sydön.

Spelar gitarr tillsammans

Hur hamnade du på Nya Zeeland?

– Det var en svensk rollsättare som föreslog mig, säger Filip Berg. De letade efter en norsk fotbollsspelare. Killen jag spelar är en stor sportstjärna och förebild för norska folket.

Han fick rollen. Trots att han aldrig spelat fotboll. Filips rollfigur reser som backpacker och råkar ut för en olycka i början av filmen. Han blir som ett dåligt samvete för huvudpersonen, spelad av Bret McKenzie.

Hade du sett ”Flight of the conchords”?

– Nej, faktiskt inte. Men jag har gjort research och sett några avsnitt nu om han skulle fråga mig, säger Filip Berg. Men Bret har inte nämnt serien under de två månader vi filmat. I stället har jag fått berätta mycket om Sverige. Vi har också spelat en del gitarr tillsammans.

”Smälter in bra”

Bret McKenzie säger om sin svenske motspelare:

– Han är en härlig kille och smälter in väldigt bra. Trots att det inte är hans modersmål blev han snabbt kompis med teamet. Hans engelska är mycket bra och han lär sig många nyazeeländska uttryck.

Hamish Blake, komiker från Australien, har en annan stor roll i filmen. ”Two little boys” beräknas ha premiär i början av 2012.

– Det är en road movie. En mörk komedi, säger Filip Berg.