Petra Mede

Petra Mede om Persbrandt - han är den största divan

Av: 

Benjamin Andrée

NÖJE

Petra Mede gör teaterdebut som seriös skådespelare mot Mikael Persbrandt.

Men det är med blandade känslor hon ställer sig på scenen den 19 oktober.

– Det här är nog första gången som jag känner att jag inte riktigt är på mammas gata, säger Petra Mede till Nöjesbladet.

Repetitionerna är i full gång och premiären närmar sig med stormsteg.

Den 19 oktober gör Petra Mede, 48, debut som seriös skådespelerska i en huvudroll mot Mikael Persbrandt, 55, i ”Den inbillade sjuke” av Molière.

– Jag är helt uppe i min premiär just nu och det är jättenervöst. Jag står på scen med massa garvade skådespelare, säger hon.

Det är första gången Petra Mede medverkar i en teaterpjäs och hon gör det tillsammans med några av Sveriges bästa skådespelare.

– Jag har aldrig varit nervös när jag lett galor och tv-program, så det här är nog första gången som jag känner att jag inte riktigt är på mammas gata.

Mede menar på att det är läskigare att gå in på scenen och spela teater mot Mikael Persbrandt inför 600 personer på Maximteatern än att ensam programleda en direktsändning av Eurovision Song Contest inför ett par hundra miljoner tv-tittare.

– Det är två olika saker men det är väl så att jag är ganska hemma med stora direktsändningar, det är där jag känner mig som mest trygg, säger hon.

Petra Mede är inte van att behöva dela scenen och strålkastarljuset med andra.

– Jag har varit en slags ensamspelare hela mitt liv och det här är ju ett grupparbete i ordets rätta bemärkelse, det handlar ju om timing och samspel och så där.

I ensemblen ingår även skådespelarna Ellen Jelinek, Johan Wahlström, Alexandra Zetterberg Ehn och Pelle Grytt. För regin står Stefan Larsson.

Förutom ovanan att dela scenen med andra skådespelare så är det också enorma mängder text som ska nötas in och sitta till premiären.

– När jag gjort saker tidigare så har ju jag kunnat dölja om jag glömt texten genom att börja prata om något annat, men här är ju var och en beroende av den andra.

Vem är den största divan av dig och Mikael Persbrandt?

– Ja, frågar du mig så säger jag Micke och frågar du Micke så säger han mig, säger hon och fortsätter:

– För mig är det bara positivt med ordet ”diva”. Men om jag ska vara allvarlig så är det ingen av oss som är särskilt divig, sen har väl båda av oss ofta haft huvudrollen i olika engagemang vi haft. Vi är två starka personligheter.

”Den inbillade sjuke” är en tidlös satir om maktmänniskans gränslösa behov att manipulera sin omgivning med sina egna inbillade krämpor.

Varför ska man gå och se pjäsen?

– Därför att jag kan lova dig en skrattfest. Jag skulle också säga att om man vill se en väldigt rolig Mikael Persbrandt, jag tycker han har väldigt mycket funny bones, så ska man gå. Och så får man se mig göra premiär som seriös skådespelerska .

”Den inbillade sjuke” har premiär på Maximteatern i Stockholm den 19 oktober.

ANNONS

Missa inte - sista helgen med superrea hos Cellbes! Just nu med - 30% på reapriset. Röda priser gäller!

Extern länk från Cellbes SE

Handla nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverrir Gudnason om att ta över Michael Nyqvists roll: ”Saknar honom”

ÄMNEN I ARTIKELN

Petra Mede

Mikael Persbrandt

Maximteatern

Molière