Izadora, 25, efter utseendehånet i ”Idol”: ”Blev jätteledsen”

Ville göra ett statement: ”Kvinnor ska inte behöva vara så utseendefixerade”

Hon hånades i ”Idol” för sitt klädval – men satte alla tonerna.

Nu kritiseras juryn för att de ratade Izadora Burenstrand, 25.

– Det är klart jag blev jätteledsen, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Hon delade juryn i ”Idol”, där Alexander Kronlund och Anders Bagge ville se henne vidare efter att ha sjungit den svåra ”Chandelier” felfritt.

Men Izadora Burenstrand ratades av Kishti Tomita och Nikki Amini, på grund av hur hon klätt sig.

– När du kommer hit så måste du också kunna presentera den vision du har av dig själv som artist och det upplever jag att Izadora inte klarar av, säger Nikki Amini i programmet.

Tittarna gick i taket

Med två jurymedlemmar mot sig fick Izadora lämna programmet utan den åtråvärda guldbiljetten. Men kritiken mot ”Idol”-juryn lät inte vänta sig. På sociala medier har tittarna rasat och tidigare ”Idol”-deltagaren Charlie Grönvall skriver på Instagram:

”Sluta leka slavar till en ytlig musikbransch och börja vissa att ni är villiga att kämpa för vad musikbranschen SKA stå för istället.”

Aftonbladets krönikör Malin Wollin konstaterar idag att:

”Detta var mobbningsteve som får all annan mobbningsteve att se ut som ’Teletubbies”.

På fredagen medverkade Izadora Burenstrand i Aftonbladet Morgon:

– Jag tycker om att klä upp mig och jag tycker om att klä mig i det jag hade då. För att jag tycker att det är ett uttryck, säger hon.

”Blev jätteledsen”

Izadora berättar att hon tog illa vid sig av kritiken.

– Jag går in och tror att det här ska gå jättebra, jag känner mig trygg i det jag hade på mig. Jag kom in och var mig själv, säger hon.

– Fast jag var medveten om att det här är ”Idol” och vad som helst kan hända. Jag tror också att de kan ha manus och inte är helt ärliga eller vad man säger, så det är klart att jag blev jätteledsen.

Hon tycker att utseendefixeringen är ett problem.

– Jag tycker att kvinnor inte ska behöva vara så utseendefixerade. Det ska handla om val, man ska få välja vad man ska vara, det ska inte handla om att man är sminkad eller osminkad. Det handlar om att man vill uttrycka sig. Även om jag inte hade varit med i ”Idol” om att jag inte vill att det ska vara så utseendefixerat, säger hon i Aftonbladet Morgon.

TV4:s exekutiva producent för ”Idol”, Malin Knave, har svarat på kritiken i ett uttalande:

”Idol” är ett av Sveriges och världens största underhållningsprogram som hittar, formar och skapar några av framtidens stjärnor inom musik. ”Idol” handlar inte endast om ha en bra sångröst utan om ett samlat helhetsintryck av sång, artisteri, personlighet och stil. Vi har en oerhört kunnig jury som har till uppgift att se helhetsintrycket hos de som söker. Juryn är tydlig med att anledningen till att personen inte går vidare handlar om flera faktorer och en samlad bedömning”, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN