Kamp om nästa års hetaste filmroll

Foto: Aftonbladets Jan-Olov Andersson gillar ”På spåret.”
NÖJE

Aldrig har det väl spekulerats och tisslats och tasslats så mycket om vilka som skulle få huvudrollerna, som inför att Stieg Larssons Millennium-trilogi skulle filmas.

Mikael Persbrandt, löd de vanligaste gissningarna om vem som skulle spela journalisthjälten Mikael Blomkvist.

Kring den kvinnliga huvudpersonen Lisbeth Salander var spekulationerna färre. Men så beskrivs hennes utseende också i böckerna på ett sätt som gör att åtskilliga yngre skådespelerskor skulle kunna ta det som en förolämpning att likna henne.

Nu blev det Michael Nyqvist och Noomi Rapace som spelar rollerna. Det känns ganska klockrent.

Dags för nya spekulationer när Åsa Linderborgs bästsäljande självbiografiska roman ”Mig äger ingen” om något år ska filmas.

Rätt gestaltad bör ju rollen som Åsas pappa, den alkoholiserade metallarbetaren Leif, resultera i ett oförglömligt mansporträtt och en Guldbagge i bokhyllan. Alla manliga skådisar mellan 30-45 kommer att uppträda insmickrande trevligt mot regissören Kjell-Åke Andersson det närmaste året.

Persbrandt är förstås åter ett hett tips bland många. Såväl branschen som media tänker ganska enkelspårigt.

Jonas Karlsson eller Ola Rapace är mina tips.

Persbrandt, då?

Kanske aningen för gammal. Men undrar om han framför allt inte har straffat ut sig själv, genom att redan ha gjort en liknande roll två (!) gånger. Först i ”Inga tårar” (2006). Och han är grymt övertygande även i Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick”, med premiär 26 september.

ARTIKELN HANDLAR OM