Robyn och Laleh – Grammisdrottningar

NÖJE

Tog hem tre titlar var

Årets grammisgala hade ingen kung, men väl två drottningar: Robyn och Laleh.

Foto: PETER KJELLERÅS/CASPER HEDBERG
Laheh (bilden) och Robyn blev galans stora vinnare med tre priser vardera.

Robyn, som i år släppt den första skivan – självbetitlad – på sitt nya bolag, har bevisat för sig själv och musikbranschen att ensam är stark. Eller hur var det..? Robyn hade en väldig massa personer att komma ihåg att tacka.

Tre chanser

Tur då att hon fick tre chanser på sig: årets kompositör, som hon fick tillsammans med Klas Åhlund, årets kvinnliga artist och årets album.

Laleh, som gjorde storslam redan på Rockbjörnengalan fortsätter att kamma in osannolikt många hedersbekännelser från den svenska musikbranschen.

Årets producent: Laleh

Tre grammisar tog även hon hem: årets producent, årets nykomling och årets artist.

– Jag är jätteglad. Jag hade inte förväntat mig att vinna årets artist, jag ser mig mer som producent och låtskrivare, sa Laleh till Aftonbladets Jon Forsling.

Darin tog hem tittarnas och musikköparnas eget pris med sin låt ”Money for nothing”.

– Det känns extra kul att det var publiken som röstade fram priset. Det var helt oväntat, sade Darin till Aftonbladets utsända.

Hög nivå

Årets manliga popartist blev Håkan Hellström som släppt skivan ”Ett kolikbarns bekännelser” och årets popgrupp blev Bodies without organs som släppt albumet Prototype.

Priset i kategorin årets rockgrupp gick till Kent.

Underhållningen höll högsta tänkbara nivå: Cardigans (lottlösa i årets grammisgala) spelade, liksom Robyn, Moneybrother och Laleh.

Marit Bergman och Anders Gidlund kvartett framförde kvällens hyllningslåt till Monica Zetterlunds minne – en vacker version av "Sakta vi gå genom stan".

Robert Triches