”Tack hela svenska folket”

Publicerad:
Uppdaterad:

Tittarna avgjorde - Carola vann

VINNAREN Carola gjorde det igen. Trots allt snack om en hes röst kammade hon i kväll hem segern i Melodifestivalen – tack vare publiken.
Foto: SVT
VINNAREN Carola gjorde det igen. Trots allt snack om en hes röst kammade hon i kväll hem segern i Melodifestivalen – tack vare publiken.

Spänning in i det sista.

Efter juryns röster ledde en chockad Andreas Johnson. Men när tittarna fick säga sitt var det Carola som tog hem segern.

- Jag är oerhört tacksam, det här är stort för mig. Det måste sjunka in lite, säger Carola till aftonbladet.se direkt efter finalen.

Det blir Carola som får representera Sverige i Aten.

- Tack hela svenska folket, säger en lycklig Carola till aftonbladet.se direkt efter tävlingen.

BWO tog hem andraplatsen och Andreas Johnson slutade trea. Fyra blev hårdrockarna i Poodles och femma Magnus Bäcklund.

Hela tävlingen - minut för minut:

19.55 Halva Sveriges befolkning sitter bänkad i tv-soffan.

20.00 Det är tyst i Globen. Men så gör Lena Ph entré. Ballongerna svävar upp mot Globens tak. Hon går genom publiken. Upp mot scenen.

20.03 "Nu är det slut på förspelet, nu ska vi göra det på riktigt", inleder Lena från scen. Kvällens klänning har hon valt att döpa till Melodifestivalen 2006 - eftersom den slutar precis där det roligaste börjar.

20.05 Vad händer? Lena presenterar finalisterna - med sång. "Vem kan segla för utan båt, vem gör vågen med dräkten...vem glömmer aldrig fläkten?" - Naturligtvis Carola. Varje artist har fått sig varsin gammal slagdänga. "Han är en tuff bög i straight-förpackning..." Det handlar om Magnus Carlsson.

"Åh, Andreas, ljuva Andreas..." och Linda Bengtzing blir presenterad genom förra årets succélåt "Alla flickor".

Men här går refrängen "Alla flickor ljuger bra".

Om BWO sjunger Lena med hjälp av schlagerklassikernas klassiker, Abbas Waterloo".

20.10 Lena Ph berättar om hur det går till ikväll. Finalen till ära finns en jury. I deltävlingarna är det ju bara telefonröster som gällt. Telefonslussarna är ... men vad händer, en äkta nakenchock på scen...

Just när vi hade satt andan i halsgropen fick vi veta att det hela ju bara var på skoj. Men en naken man, endast i förd kalsingar, dök upp bakom Lenas rygg. Nakenchock.

20.14 Andreas Johnson: ”Sing for me”

Text och musik: Andreas Johnson, Peter Kvint

Tävlingen har börjat och först upp på finalscenen är Andreas Johnson med refrängen som manar till allsång.

Han ser avslappnad ut i sin mörkblå kostym. Han gör sitt bästa för att få med sig hela Globenpubliken.

Han ger sig till och med ut på en liten promenad ner till publiken.

20.16 Peter Jihde och Nichlas Wikegård. Vi slipper dem aldrig. Från Globens scen får vi deras kommentarer. "Tio riktigt laddade bidrag på banan", och "Björn Kjellman har odlat slutspelsskägg".

20.19 Björn Kjellman: ”Älskar du livet”

Text och musik: Calle Kindbom, Dan Fernström

Kan man ana att Björn Kjellman, denne schlagerfantast, är smått tagen av stundens allvar. Äntligen får han ju själv stå där på scen i schlager-glansen. I plommonstop, promenadkäpp och fjärilar i bakgrunden. Och käppen - den kastar han ut i publiken. Och så kommer stroferna på franska - länge leve livet. Det är en riktig chanson, mer än en schlager.

20.23 Linda Bengtzing: ”Jag ljuger så bra”

Text och musik: Ingela ”Pling” Forsman, Lars ”Dille” Diedricson, Martin Hedström

Ska hon klara klädbytene ikväll. De som för några veckor sedan höll på att kosta henne finalplatsen. Kläderna för kvällen ska vara nya. Och om Lindas egna önskningar gått i uppfyllelse är de riktigt dyra. Och där försvann den första klänningen. Hängde ni med? Det gick bra i alla fall. Det sista bytet gick också bra - nästan i alla fall. Nu kan hon andas ut för den här gången också.

20.26 Jihde och Wikegård. Wikegård har träffat Alexander Bard - och drar ett skämt som ingen förstår. "Kicki D kommer öka sista 30", får vi också veta från hockeyoraklet.

20.28 The Poodles: ”Night of passion”

Text: Sonya, musik: Robert Olausson, Matti Alfonzetti, Johan Lyander

Vi påminns om skrällen i Karlskrona. När pudelrockarna gjorde premiär i svensk melodifestival.

Det är en "Night of passion" och det är brinnande klot och fyrverkerier på scen. Bandet verkar trivas på schlagerscenen och sångaren tar klivet ut i publiken medan det fortsätter att spraka från scen. Det slutar i ett eldhav.

20.31 Lena lugnar alla oroliga med att de har ett tätt samarbete med Stockholms brandförsvar.

20.33 Magnus Carlsson: ”Lev livet”

Text och musik: Anders Glenmark, Niklas Strömstedt

Äntligen fick han komma direkt till finalen - utan att kvala. Han är stilig i sin mörka kostym med en lika svart slips som glittrar. Och han verkar stormtrivas i sin nya soloroll i festivalsammanhang.

20.36 Wikegård igen. Nu talar han om doldisarna - körtjejerna och dansarna. Och han gör det såklart - genom att rita vita ringar och pilar.

20.39 Rednex: ”Mama take me home”

Text: Matthews Green, musik: Michael Clauss, Matthews Green

Höbalarna har släpats in på Globens scen. Och fransarna och hattarna. Det är High Chaparall-schlager, eller Cowboy-buskis, som Aftonbladets Markus Larsson kallade det. Rednex var den första gruppen som tog sig vidare från andra chansen till finalen.

20.43 Carola: ”Evighet”

Text: Thomas G:son, Carola Häggkvist, musik: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström

Nu gäller det. Ska rösten hålla? Hon mimade på genrepet, nu går det inte att undvika de höga tonerna.

Men så snart Carola tar den första tonen stiger publikens jubel. Frågan är om den där nya tatueringen på armen hjälper till.

Men nog hör man att Carolas hals inte är helt som den ska. Hon klarar inte de höga tonerna i dag heller. Hon kämpar, men frågan är om det räcker.

20.46 Jihde och Wikegård tillbaka - med Magnus Bäcklunds utbuade skinnbrallor. De ska alltså inte med på scen i kväll.

20.47 Magnus Bäcklund: ”The name of love”

Text: Lina Eriksson, musik: Lina Eriksson, Mårten Eriksson

Magnus Bäcklund har bytt ut byxorna. I kväll är det svarta som gäller. Efter en nervös söndagskväll för knappt en vecka sedan lyckades han ta sig vidare från andra chansen och till finalen. På Magnus Bäcklunds röst är det inget fel. Och inte på tillgången till rök och eld på scen heller.

20.50 Imorgon kommer ett dagenefter-program berättar Lena. Kanske får vi veta vem som går hem med vem efter kvällens efterfest. Någon ropar "Lena" från publiken.

20.52 Kicki Danielsson: ” Idag och i morgon”

Text: Thomas G:son, musik: Thomas G:son, Calle Kindbom

Den som satsar sina pengar på Kicki Danielsson i kväll har störst chans att bli rik - om hon vinner vill säga. De flesta verkar inte tro det. Men nu står hon på scen i alla fall i sin rosa utstyrsel som den mest rutinerade schlager-artisten av alla i årets finalfält.

20.56 BWO: ”Temple of love”

Text och musik: Alexander Bard, Anders Hansson

Sist ut i kväll är de som fick Globen-publiken att jubla mest på genrepet i går kväll - BWO. Och man kan inte säga annat än att refrängen sätter sig. Sångaren Martin Rolinski dansar och springer fram och tillbaka över scen och nu står publiken i Globen upp.

21.00 Vi har hört alla låtarna. Och nu dyker Folke Rydén - dokumentärfilmaren - upp i rutan. Det är ju Folke(t)s röst som ska avgöra det här, trots juryn.

21.01 Snabbgenomgång.

21.05 "Är ni med Globen?" frågar Lena - och ja, det är publiken. Lena lägger fram förslaget att förlägga nästa final i - Vetlanda. Det är nog ingen anna som nappar på förslaget.

21.07 Jihde och Wikegård. Nu handlar det om han som coachar alla deltagarna. Jürgen, tysken som plågat oss i flera veckor nu. Vi får veta att Jürgens utrustning redan är på väg till finalarenan i Aten.

21.09 "Vad är det vi tävlar om egentligen?" frågar Lena - jo så klart en resa till Aten. Och förra årets schlagervinnare från Kiev i Ukraina - Helena Paparizou - äntrar scenen med 2005 års segerlåt "My number one". Bakom henne en vådlig gymnastikuppvisning. Flickorna flyger i luften.

21.13 Juryrösterna börjar presenteras. Och från Örebro kommer dialektspecialisten Fredrik Lindström.

12:an gick till BWO.

Luleå näst på tur. Fredrik Lindström har bytt dialekt och fortsätter presentera juryns röster. 12:an till Andreas Johnsson.

Falun ger sin 12:a till Carola. Den segertippades första.

Andreas Johnson leder, följt av BWO och Carola.

Fredrik Lindström går vidare till värmländska och presenterar Karlstads röster. Carola får 10:an och 12 poäng till Andreas Johnson - som leder.

Lindström har hastigt och lustigt hamnat i Umeå för att redovisa deras röster. De ger också 10 poäng till Carola och 12 till Johnson.

Norrköpingsjuryns röster: 10 poäng till Carola och 12 poäng till Andreas Johnson.

Göteborgsjuryns röster via dialektgurun Fredrik Lindström: 10 poäng till BWO och 12 poäng till Carola. Och Björn Kjellman fick sina sex första poäng.

Sundsvallsjuryns röster presenterar Lindström iklädd rosa toppluva med snötäckta berg i bakgrunden. 10 poäng Andreas Johnson till och 12 poäng till Carola. Kicki Danielsson fortfarande helt utan röster. Carola knappar in på Johnson.

Vi förflyttar oss till Växjö. Även småländska behärskar han. 10 poäng går till BWO och 12 poäng går till Andreas Johnson.

Vidare till Malmö. Lindström berättar att han ersatt Aspegren - ni vet "Aspegren mitt i maten" - och låter också som honom. 10 poäng går till Andreas Johnson och 12 poäng till BWO.

Den sista staden att avlägga sina röster är Stockholm. Lindström berättar att han är singel och 40+ och stämmer gärna träff "mitt i storstadsjungeln". 10 poäng till Carola och 12 poäng till BWO. Kicki fick äntligen sina första poäng - två till antalet.

21.33 Andreas Johnson leder med 112 poäng efter att juryn har sagt sitt. Carola ligger tvåa och på tredje plats hamnar BWO. En ny snabbgenomgång.

21.36 Om några ögonblick stängs slussarna meddelar Lena. Jihde och Wikegård tar vid med hockeysnack.

21.37 Telefonslussen är stängd.

21.37 Lena i green room och får veta att ledaren Andreas Johnson är schlager-chockad av att vara i ledningen.

Carola säger att framträdandet gick bra, trots halsen. "Nu är det spännande med tittarrösterna. Vi laddar på, i fall." Säger Carola. Hon frå frågan om det är sant att Carola redan har bokat hotell i Aten. Carola svarar nej.

21.39 Wikegård pratar rookies: Björn Kjellman, Kicki D. Årets anfallare tycker Wikegård att Alexander Bard är. Årets lag - The poodles. Och årets ledare - Lena Ph så klart.

21.41 Lena ångrar ingenting under schlagerveckorna. Och hon sjunger om det. Medan rubrikerna från den senaste tidens tidningssidor visas bakom henne. Låten är "Jag ångrar ingenting", skriven av Orup.

21.45 Dags att redovisa tittarnas röster. Kuvertet är på väg in i arenan. Pekka Heino är brevbärare. Och förra årets svenska vinnare - Martin Stenmarck - får äran att presentera 2006 års vinnare.

21.50 Drygt 1.9 miljoner har röstat. Folkets vinnare är Carola.

Den totala vinnaren är Carola.

21.52 Carola sjunger vinnerlåten Evighet - på engelska.

Läs också:

Johanna Melén

Publicerad: