Nöje

Arvingarna tillbaka med sommarens soundtrack

NÖJE

Oh boy, Arvingarna!

På sitt efterlängtade åttonde album, fyndigt betitlat "Nummer 8" (Mariann), besjunger vårt största pojkdansband nya flickor.

Och det känns som att komma hem.

För det är ju så - Casper Janebrink, Lasseman Larsson och bröderna Kim och Tommy Carlsson definierade svensk dansbandspop redan på den hårfagra debuten "Coola killar" för 13 år sen. "Man har ju varit med i några år", som bandets ende rockstar Tommy Carlsson sjunger i skönt tillbakalutade "Söndag 6.55".

Under några år fick Arvingarna finna sig i att lira i skuggan av sina mer framgångsrika kollegor i Barbados. Men nu är de ohotade tillbaka på tronen för Sveriges unga dansband.

Nya albumet är ett kraftfullt statement som med eftertryck visar var det så kallade skåpet ska stå.

Jag älskar Arvingarnas förra cd, den Kee Marcello-producerade "Diamanter" (Musikverkstan), som fortfarande är ett av 2000-talets starkaste dansbandsalbum och sköt dansbandspopen rakt in i det nya årtusendet.

På "Nummer 8" möter oss ett äldre, mer erfaret Arvingarna, som blickar bakåt mot storhetsåren. Borta är det slickade, rakbladsvassa soundet, nu gäller ett grundläggande akustiskt ljud med ekon av 60-talspop. Melodierna sitter i högsätet, ännu mer än tidigare, och den delvis Mats "MP" Persson-producerade skivan ekar stundtals av Gyllene Tider-gitarristens egen popkvintett.

Arvingarnas kännetecknande körer är förstås kvar och det låter så enkelt, pojkarna dansar fram i låt efter låt. "Nummer 8" är ett av årets absolut starkaste dansbandsalbum, och ett bevis för att en bra sång är en bra sång. Bland låtskrivarna finns schlagerkungar som Lasse Holm, Gert Lengstrand, Calle Kindbom, "Dille" Diedricson, Henrik Sethsson och Thomas G:son. Ja, det är väl egentligen bara Marcos Ubeda och "Pling" som saknas"

Det är 14 nya sånger, känslostarka ballader blandas med rak popschlager och någon enstaka buskislåt, som den svårsmälta "Då kanske drömmen slår in". Det är plattans enda svaga inslag.

Resten är lysande och jag kan bara hoppas att "Nummer 8" är Arvingarnas väg tillbaka till skivköpare och topplistor.

Förra veckan skrev jag om några av de nya låtarna. Det finns fler toppnummer. Med nya skivbolaget i ryggen har Arvingarna fått låtmakare och resurser till en riktigt påkostad platta med mycket blås och stråkar. "I hennes ögon" är G:sons bästa låt på åratal, och "Flickan ovanpå" är lika oemotståndlig tuggummipop. "Varje gång vi tänker på varann" är en avskalad och mycket vacker tryckare med Lennart Esborn på cello.

Ah, när hörde vi cello i en dansbandslåt senast?

Arvingarna har gjort det perfekta soundtracket till sommaren 2005.

Bäst just nu

Michael Nystås

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje