Raseriet mot ”Farmen”: ”En skandal – uppmanar till mobbning”

”Det avsnittet var det mest deprimerande av alla, så ledsamt”

avLeo Pettersson

Tisdagens avsnitt lämnade många tv-tittare i ilska.

Ed Jonsson, vars 13-årige son ofta tittar på programmet, menar att det uppmanar till mobbning.

– Den adekvata åtgärden hade varit att inte sända programmet, säger han.

Årets säsong av ”Farmen” börjar sakta lida mot sitt slut. Och ännu en gång har TV4-programmet lett till skarpa reaktioner från sina tittare.

För drygt två veckor sedan menade många att det urartat till vuxenmobbning.

”Vad skönt att det är fler än jag som reagerade starkt ikväll. TV4 var är ert ansvar i det här? Ni skickade hem någon för en gröt tallrik. Men ni filmar och sänder psykisk mobbing i TV”, löd en av kommentaren på sociala medier.

Nu, efter tisdagens avsnitt, är det dags igen.

1 av 3 | Foto: TV4
Robert Lundström i ”Farmen fick en ny frisyr.

I avsnittet får deltagaren Robert Lundström en ny frisyr och Jean-Pierre Marques och Alexandra Louthander står för klippningen. Men de missbrukar förtroendet fullständigt och ger Robert en så ful frisör som möjligt. Senare i programmet kan han inte fixa till den eftersom någon gömt undan saxarna.

Det har fått tittaren Ed Jonsson att reagera kraftullt. Han berättar att han vanligtvis tycker att programmet är underhållande. Men detta tilltag var långt över gränsen, anser han.

– Först var jag riktigt förbannad och tänkte på min egen grabb. Man behöver ju inte vara någon Einstein för att förstå att det där inte är bra. Det uppmuntrar till mobbning. Om det är spel eller redigerat förstår inte en 13-åring. Det är liksom inte okej, säger han.

Skulle du kalla det för en skandal?

– Jag skulle nog fan säga att det är en skandal, eller i alla fall på gränsen till skandal.

”Så ledsamt”

Enligt Ed Jonsson borde TV4 ha reagerat – antingen på plats eller i efterhand.

– Den adekvata åtgärden hade varit att inte ens sända programmet eller klippa om det. Vill man ha den här typen av underhållning, när man mobbar ut någon?

Han är inte ensam om åsikten.

På sociala medier är det fler tittare som reagerar.

”De fortsätter mobba på Farmen. Hur i helv... fick det fortgå?”, skriver en Twitteranvändare.

”Vilket vuxendagis. Jävla mobbare!! #farmen”, skriver en annan.

”Jag måste bara säga att det avsnittet var det mest deprimerande av alla, så ledsamt att se vuxna människor bete sig på det här viset. Ska farmen verkligen va på det här viset”, skriver en användare på Farmens Facebooksida.

Inspelningen stoppades flera gånger

TV4:s pressansvarige hänvisar till ett svar som programmet lagt upp på sin Facebooksida för två veckor sedan – när kritik om mobbning senast kom till ytan.

”Att vara med i Farmen är en väldigt speciell situation och många deltagare kan agera och reagera på ett sätt som de förmodligen inte hade gjort i det vanliga livet. Vi förstår om ni uppfattar vissa situationer som både hårda och obehagliga, men vill påminna om att de som gör programmet ute på Farmen alltid finns på plats och finns där för alla deltagare. Inspelningarna stoppades flera gånger under sommaren där man samlade och pratade med deltagarna, både i grupp och enskilt, för att lugna, medla och ge stöd”, står det bland annat i uttalandet.

”Farmen”-redaktionen har också gjort klart att de tar med sig erfarenheterna till kommande säsonger och ska se över hur de ska kunna undvika liknande situationer i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Farmen

Mobbning