Heja Ove och svensk film!

1 av 3
NÖJE

Heja Ove! Heja svenska filmarbetare!

”En man som heter Ove” är dubbelt Oscarnominerad och har stor chans att vinna.

Fotografen Linus Sandgren har filmat ”La la land” som dominerar galan med 14 nomineringar. Med sånger som får konkurrens av Max Martins och Justin Timberlakes ”Can´t stop the feeling”.

Jag ser fram emot en spännande Oscargala 26 februari.

Hannes Holms ”En man som heter Ove” är en av fem filmer som kan vinna Oscar för bästa icke-engelskspråkig. Där finns också danska ”Under sanden”, om minröjning efter andra världskriget. Svårast konkurrent till Ove blir nog tyska ”Min pappa Toni Erdmann”.

Rolf Lassgård och Johan Widerberg har tidigare varit på Oscargalan tillsammans. År 2000 var Colin Nutleys ”Under solen” en av de fem nominerade.

Eva von Bahr och Love Larsson är också nominerade för bästa smink/hår till ”En man som heter Ove”. Förra året var de där för ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Två år i rad är enastående. Deras konkurrenter är rejält påkostade actionäventyr: ”Star trek beyond” och ”Suicide squad” med Joel Kinnaman.

Linus har störst chans

Svensken med allra störst vinstchans är nog Linus Sandgren, som fotograferat ”La la land”. Filmen, som har svensk biopremiär 27 januari, var förhandsfavorit och fick rekordmånga 14 nomineringar. Två av dem är i samma kategori, bästa sång, så filmen kan vinna 13 Oscar.

Men räkna med några priser åt ”Manchester by the sea”. Den visas på svenska biografer nu, och flera av de andra nominerade filmerna går upp på svenska biografer innan galan den 26 februari.

Det gäller Disneys animerade ”Vaiana” och ”Jackie” med Natalie Portman den 3 februari, ”Moonlight” den 10 februari, ”Loving” den 17 februari och ”Dolda tillgångar” den 24 februari Den sista är en fascinerande verklig historia om svarta kvinnliga matematiker som räddade Nasas rymdfärder på 1960-talet.

Saknar Doris

”Moonlight” är stark, och rätt att även ”Hell or high water” fick flera nomineringar. Viggo Mortensen är mycket bra i rörande ”Captain Fantastic”.

Meryl Streep fick sin 20:e Oscarnominering. Jag hade gärna gett en till Hugh Grant som spelar hennes make i ”Florence Foster Jenkins”. Det är överraskande att Amy Adams inte nominerades för ”Arrival”, som annars uppmärksammades mycket.

Jag saknar också ”Hitta Doris” bland de nominerade.
Den rörande dokumentären ”Life, animated” som går på svenska biografer fick en nominering. En berättelse om hur Disneys tecknade filmer hjälp en autistisk pojke.

Ännu en värdig vinnare på en gala som hyllar filmkonsten och berättandets kraft.