Frågan som fick Sofia Coppola att ilskna till på Cannes-festivalen

CANNES. Det ska fan göra en nyinspelning av en ”Clintan”-film.

Sofia Coppola pratar och pratar och pratar om att hon nu har gjort historien ur ett kvinnligt perspektiv.

Men det ekar lite tomt, då få märker just den skillnaden…

Don Siegel-filmen ”Korpral McB – anmäld saknad” (1971) är ingen av Clint Eastwoods mest kända filmer.

Han spelar en sårad soldat som under amerikanska inbördeskriget räddas till livet på en flickskola i amerikanska södern. Han är en pilsk rackare, så diverse äventyr med kvinnorna äger rum. Geraldine Page (1924-1987) spelar den stränga föreståndarinnan.

I Sofia Coppolas ”The beguiled”, som tävlar om Guldpalmen, görs huvudrollerna av Colin Farrell och Nicole Kidman. Kirsten Dunst och Elle Fanning har också viktiga roller.

Coppola trött på jämförelsen

Både under presskonferensen och när jag möter henne, märks det att Sofia Coppola snabbt tröttnar på jämförelserna med den förra filmen. Och att hon, märkligt nog, nästan verkar lite förvånad över att så många vill fråga just om detta.

– En vän till mig sa att jag borde se den gamla filmen och göra en feministisk version av den. Men framför allt bygger jag min film på förlagan, Thomas Cullinans (1919-1995) bok.

Visst, Colin Farrells soldat är lite mindre påträngande än ”Clintans”, det är mer filmens kvinnor som är lite mer nyfikna på den första mannen de har sett på länge. Men annars är filmerna väldigt lika varandra, både när det gäller stilen och intrigen.

Irriterad över botox-frågan

Fast Coppolas är mindre passionerad. Tråkigare. Så hon verkar nästan lättad när hon får prata om andra saker. Som kläderna i filmen, eller fotot, eller hur kul det är att åter vara i Cannes, hon besökte ju festivalen första gången redan som barn, med pappa Francis Ford Coppola.

Nä, Sofia Coppola utstrålar ungefär lika lite passion som filmen gör när vi träffas.

Men en fråga från en kollega ilsknar hon till över. Han undrar hur hon kunde välja skådespelerskor som använt botox, som ju inte fanns på 1800-talet.

(Han syftar på Nicole Kidman)

– Jag tycker alla skådespelerskorna i filmen är fantastiskt vackra. Varken du eller jag har någon rätt i att lägga oss i vad folk gör eller inte gör med sina utseenden, avfärdar hon honom.

Publisert:

LÄS VIDARE