Rickard Olsson om ”Vem vet mest?”: Tycker synd om tittarna

Stora förändringar väntas för ”Vem vet mest?”, och programmet ska sluta sändas på vardagar.

Det är något som helt går emot programledaren Rickard Olssons vilja.

– Det är oförklarligt, man brukar fimpa program som går dåligt, säger Rickard Olsson.

Rickard Olsson, 50, har varit programledare för ”Vem vet mest?” sedan programmets start 2008. Det har blivit en favorit hos tittarna, men de kommer nu gå miste om frågesportprogrammet. I alla fall under vardagarna. Nu står det inför stora förändringar, vilket Expressen var först med att rapportera.

– Det är tittarna jag tycker synd om i det här, eftersom ”Vem vet mest?” är vanetittar-program. Helgunderhållning kan man lätt byta ut, säger Rickard Olsson till Nöjesbladet.

I stället för att visas fem dagar i veckan, ska den nya versionen av programmet bara sändas på lördagar, men blir då 15 minuter längre. Det flyttas också från SVT2 till SVT1.

– Ingen vet vad de femton extra minuterna ska innehålla. Programmet är gjort för att gå varje dag. Det är inget finprogram till helgerna, säger han.

”Billigt att göra men drar mycket tittare”

För Rickard Olsson är det oförklarligt varför ett program som är billigt att producera, och drar mycket tittare, behöver genomgå en förändring. Programmet har i dag ungefär en halv miljon tittare per avsnitt.

– 2008 när vi började hade vi som mål att ha ungefär 300–350-tusen tittare, så vi överlevererar på tittare med flera hundra tusen efter nio år, och ändå läggs det ner, säger han.

För trots att det gäller ett förändrat programformat, ser Rickard Olsson det som en nedläggning.

– Känslan på redaktionen i Göteborg är att man lägger ner. I Stockholm, de som har bestämt det här, säger ”vi gör om”. Men det där får väl tittare bestämma, säger Rickard Olsson.

– Problemet är att man inte har kommunicerat, och att man inte pratar med sina medarbetare, det är det stora dilemmat, säger han.

”Det är oförklarligt”

Rickard Olsson arbetar som frilansare och är inte anställd på SVT, men han har ett kontrakt som gäller fram till nyår. Han vet inte hur hans egen framtid ser ut med jobb i och med att inspelningsdagarna minskar. I dagsläger spelas fem avsnitt in om dagen, tre dagar i veckan.

– Det är oförklarligt, man brukar fimpa program som går dåligt och utveckla sånt som kan utvecklas. Det här programmet är så billigt att göra så att man har haft råd att göra andra program, eftersom vi fyller så mycket av tv-tablån, för en jättebillig peng. Så nu måste man fylla det med annat, för tablån ska ändå fyllas, säger Rickard Olsson.

Kommer du att få vara kvar som programledare?

– Man kan inte vara säker på det i dessa tider tycker jag, faktiskt. Det är tydligen ett tillfälle att byta programledare också, men jag vet inte, säger han.

Peter Nyrén är programbeställare på SVT, och han ser inte förändringen inte som ett lättvindigt beslut.

– Vi gillar verkligen det programmet, men vi kommer att sikta på att göra det i en ny version till nästa säsong. Det är inget färdigt beslut, de här diskussionerna har kommit fram innan beslutat är taget. Men tanken är att det kommer att flytta till SVT1 och göras om till en 45 minuters veckoversion, säger Peter Nyrén.

Trots att Rickard Olsson ännu inte har fått en förfrågan om att få fortsätta som programledare, menar Peter Nyrén att det är förhoppningen från SVT:s sida.

– Vi vill jättegärna att tittarna ska känna igen sig och jag hopas att Rickard ska följa med i den här förändringen. Jag vet att han reagerar nu på olika sätt, men han är en viktig del i att det här programmet har blivit framgångsrikt, säger Peter Nyrén.

Publisert:

LÄS VIDARE