Ge mig långfredagen-90

Rockmusik? På tv? På långfredagen?

Alla kristna högtider är numer kommersiella tv-högtider.

1 av 5 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD/AFTONBLADET
Rockmusik på långfredagen? Annat än förr. SVT1 visar ”Abakadabra – Håkan Hellström live på Ullevi 2016”. Alla andra kanaler kör också för fullt ställ på långfredagen.

Jag är tillräckligt gammal för att minnas när Sverige stod still hela påsken. Inte bara långfredagen utan hela förbannade påsken.

Och då var livet inte särskilt roligt annars heller. Vi lekte med kottar i skogen men på kvällen kunde det ända, med lite tur, vara ett avsnitt av ”Alias Smith & Jones” på tv.

Men inte under påsken.

Då sändes inte ens tv i färg. På de två tv-kanalerna visades bara gudstjänster och klassisk musik i fyra dygn. Livet var en lång väntan på att skolan äntligen skulle börja igen.

Nä, det var inte riktigt så tråkigt – det fanns färg-tv – men ungefär så minns jag 80-talets tv-påskar.

Bara lite senare, I Stockholm i mitten av 90-talet var allting fortfarande stängt på långfredagen, utom möjligen restaurang Kvarnen. Påsken ansågs ännu vara en kristen familjehögtid då vi skulle sörja Jesus och inte njuta av lättsinnigheter – men TV3 och TV4 hade kommit. Vissa hade även Filmnet.

Sedan dess har det gått fort.

I dag har det kristna landet blivit det kapitalistiska landet.

I dag inte bara pågår underhållningsindustrin – den maxas. Marknaden har insett att just gamla trista kristna högtider i själva verket skapades för konsumtion.

Affärer, krogar och biografer är öppna som vanligt. Folk är lediga, folk har tid att köpa. Och den mesta av den tid som prästen fick för 100 år sedan får nu televisionen. (Tänk om alla reklampengar tv-bolagen slåss om denna helg hade hamnat i kollekten – prästen hade kunnat åka till Barbados på semester).

Ingen behöver numera ha tråkigt eller minnas hur eländigt Jesus hade det på korset för våra synders skull. TV4 kör sitt vanliga fredagsställ med ”Let’s dance” toppat med ”Pelikanfallet”. Femman kör lika fläskig Hollywoodaction men mer barnanpassat med ”Godzilla” och TV3 svarar med ”Jurassic park”. SVT2 gör ungefär vad man hade kunnat gjort förr och visar Bo Widerberg-klassikern ”Mannen på taket” medan SVT1 dammar på med självaste Håkan Hellström – syndig rockmusik! – från Ullevi i somras.

Och så vidare. I hur många kanaler som helst. Precis som julen. Förstår någon som föddes efter 1980 hur konstigt detta utbud är? Naturligtvis inte.

▪▪

Jag är inte religiös.

Ändå, faktiskt: Jag saknar denna svunna, vidrigt tråkiga påsktid jag växte upp i. I dagens uppkopplade, jäktade, stressade, fullmatade tid skulle den plötsligt behövas.

Fick jag bestämma – och det får jag inte så ta det lugnt – skulle långfredagen vara som den var 1990. Även Facebook, Snapchat, Twitter och Instagram borde bara tillåta klassisk musik.

Jag förstår att huvuden är nära att explodera nu, men tänk en enda dag om året. En enda dag om året då vi stänger av det moderna livet. En enda dag då alla är lediga och har absolut ingenting att göra. Inget tittande in i våra skärmar, bara in i oss själva.

Jag tror att vi skulle behöva det, behöva ha tråkigt.

Eller rentav, och nu förstår jag om huvuden faktiskt exploderar, tala med varandra.

VECKANS…

Foto: SHOWTIME/SVT
”Homeland”, med Claire Danes, urstark säsong med förbryllande slut.

…SERIEFINAL. ”Homeland”, SVT. Oj! Vi måste prata om vad som hände. Absolut ingen kunde ju ha gissat detta, eller hur? På så vis var det ett mycket lyckat slut på en extremt skarp säsong. Men hur trovärdigt var det att nya presidenten visade sig vara en totalitär Donald Trump-typ som försöker sig på utrensningar inom staten? Till och med Saul är gripen efter konspirationen mot henne. Å andra sidan: De sista fem minutrarna öppnade också för att presidenten bara gjorde vad som behövdes och att allt kommer ordna sig. Raffel! Bara ett knappt år kvar till nästa säsong.

…JESUS. Eftersom min önskan om en kontemplativ påsk inte lär inträffa redan under årets helg (se krönikan) så tycker jag ändå vi håller oss till temat: Jesus. Tredelade miniserien ”Killing Jesus”, om vår vän från Nazareth och hans liv skildrat ur politiskt och religiöst perspektiv, sänds på SVT1 fredag, lördag och söndag. Förefaller vara precis så medioker och uppbyggligt kristen underhållning – lagom – som påsk-tv erbjöd förr. Kelsey ”Frasier” Grammer spelar Herodes och alla har coola hattar.

…SERIETIPS. ”Line of duty”, SVT1, måndag. Detta är, utan tvekan, den främsta av alla brittiska polisserier. Skildrar verklighetens komplexitet – vem är hjälte, vem är bov, vem är ond, vem är god, är alla kanske lite av allting? –Och för tittaren innebär det att vi sitter på nålar, vad ska hända? Mitt problem nu är att jag sett säsong ett och två men inte trean, som inte finns på någon streamingtjänst. Ska jag se denna nya, fjärde säsong innan trean eller vänta? Jag kommer inte kunna vänta.

Foto: SVT
”Line of duty” – tillbaka på måndag.

…FÖR ÖVRIGT anser jag att ”Let’s dance bör förstöras.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM