London-protester mot Abba

NÖJE

”500 fyllon som sjunger Dancing Queen”

Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET / 2916
Björn Ulvaeus.

Planerna på att ta ”Mamma Mia! The Party” till London har stött på patrull.

Invånarna i stadsdelen Waterloo där middagsmusikalen ska ta plats målar upp en mardröm:

”Femhundra fyllon som väller ut på dessa gator och skrålar Dancing Queen”.

Konceptet med en lokal inredd som en grekisk taverna, middag och sjungande personal som lockar med publiken i allsång har blivit en utsåld succé i Stockholm.

Nu vill Björn Ulveaus bolag ta London med storm med samma upplägg.

Lokalen som man sett ut ligger lämpligt nog i Waterloo och hade varit en fullträff alla dagar i veckan - om det inte vore för att invånarna är skeptiska, skriver The Guardian.

Området har en stor andel allmännyttiga bostäder med för London sensationellt låga hyror. De boende fruktar att ett spektakel som ”Mamma Mia! The Party” ska kommersialisera området och på sikt kanske drabbas av samma gentrifiering som andra delar av London.

”Har ingenting emot Abba”

På husväggarna har skrämselpropaganda klistrats upp som varnar för ”femhundra fyllon som väller ut på dessa gator och skrålar Dancing Queen”.

Detta trots att det redan ligger en hel del teatrar och nöjesställen i närheten.

– De flesta här har ingenting emot Abba. Vi hör till generationen som växte upp med Björn och flickorna. Problemet är att det kommer att bli störigt, säger Ken Smith som bor mitt emot den tilltänkta lokalen till The Guardian.

Närmare 750 personer har skrivit under en protestlista och nu börjar Ulveaus bolag att backa. Istället för att som först tänkt sluta showen 23.30 tänker man sig nu att tidigarelägga föreställningen en timma så att de skrålande fyllona väller ut redan 22.30.

– Vi gör stora ansträngningar för att vara så tillmötesgående och trevliga som möjligt, säger Ingrid Sutej.

ARTIKELN HANDLAR OM

Abba

London

Mamma Mia