Regina Lund: Manliga kollegor hör av sig för att be om ursäkt

”Har låtit rädslan att förlora jobbet ta överhand”

avLeo Pettersson

NÖJE

Regina Lund är en av kvinnorna i skådespelarnas upprop om branschen.

Flera manliga kollegor har nu hört av sig – och säger förlåt.

– De vill be om ursäkt om de har skadat, säger hon.

1 av 3

Nu har 584 personer inom den svenska svenska film- och teaterbranschen skrivit under uppropet i Svenska dagbladet. De vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp som i åratal fått pågå utan att förövarna straffats.

Regina Lund är en av dem. Hon har efter uppropet sagt till Nöjesbladet att hon vill hitta en fredlig lösning på problemet och hon medverkade i SVT:s ”Opinion Live” på torsdagskvällen.

Efter publiceringen och tv-programmet har många manliga kollegor, vänner och regissörer hört av sig till henne. De vill be om ursäkt för hur de har uppträtt.

”Tänkt karriär före humanism”

Hon vill inte gå in på exakt vad som har sagts, men hon menar att många skäms.

– De säger fina saker. Vissa män vill berätta när de varit utsatta av kvinnliga maktpersoner, rollsättare och regissörer. Vissa vill veta hur de ska vara. Vissa vill ändra sina mönster. Vissa vill bara prata. Vissa känner sig oskyldigt anklagade, säger hon.

Det finns också trevanden och en undran bland männen om de gått för långt. Hon säger att det även finns en ånger över att de inte har sagt ifrån.

– De vill be om ursäkt om de har skadat. De lättar sina hjärtan och har ett behov av att bikta sig.

Vad vill de bikta sig för?

– Att de har låtit rädslan att förlora jobbet ta överhand. Att de tänkt karriär framför humanism. Att även kvinnliga regissörer kränkt och att de känt sig objektifierade. Att pjäsen gått före människan. Att de dyrkat manliga kollegor och inte vågat bita ifrån mot dem med mer makt och framgång.

”Ingen ska behöva vara rädd”

Regina Lund, som i dagarna har släppt julsamlingen "Winter is coming”, hoppas och tror att kampanjen ska leda till en förändring.

– Våra individuella och gemensamma fötter behövs sättas ned från alla håll som går så det blir en snabb och tydlig förändring. För allas högsta bästa. Låt oss förhindra krig och skapa fred. Ingen ska behöva vara rädd, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo