Persbrandt fick sparken från ”Beck”: Han äventyrade hela produktionen

avJakob Meijer

1 av 3

Mikael Persbrandt fick sparken från ”Beck”-serien, avslöjar han i sina memoarer.

– Hans beteende äventyrade hela produktionen. Då var det bättre och ta avslutet och jobba vidare utan honom, säger Lars Blomgren, vd för filmbolaget Filmlance.

Från ingenstans slog det ner som en bomb våren 2015. Efter 31 filmer skrevs Mikael Persbrandts älskade karaktär Gunvald ut ur filmserien. Då var förklaringen att skådespelaren ville satsa på sin utländska karriär.

Men i sin nysläppta bok ”Så som jag minns det” ger Mikael Persbrandt en helt annan version.

Han fick sparken av arbetsgivaren Filmlance, filmbolaget bakom ”Beck”.

Enligt Persbrandt ska bolagets tålamod med honom börjat ta slut i samband med inspelningarna våren 2014. Skådespelaren missbrukade och dök inte upp till inspelningen. Men det var ett telefonsamtal som blev droppen.

Persbrandt trodde att han pratade med sin terapeut, men det var egentligen Lars Blomgren, vd:n för filmbolaget.

”Jag har tänt på som fan, jag har så mycket ladd här, och det är sprit... och brudar på ingång. Och det är åt helvete med Beck, allt är på väg åt helvete, hela mitt liv”, ska han ha sagt innan han blev avbruten och förstod att det var hans arbetsgivare.

Dagen efter ska han ha fått besök av en delgivningsman. Enligt Persbrandt ville Filmlance stämma honom för kontraktsbrott.

Parterna kom sedan överens om en förlikning.

”Det blir lite tramsigt”

Filmbolagets vd Lars Blomgren bekräftar uppgiften.

– I förlikningsavtalet står det att vi inte ska prata om överenskommelsen och vi har bara valt att säga att vi har gått skilda vägar. Sedan är det uppenbart att vi hamnade i en situation där vi inte hade någon annan möjlighet än att gå skilda vägar, och det beslutet var vårt, säger Lars Blomgren.

I sin bok skriver Persbrandt att hans agent sagt till produktionen att han inte kunde ha för långa arbetsdagar.

”Se nu till att Micke inte har tio eller tolv timmars arbetsdagar, att han står framför kameran hela tiden, ni vet vad som kan hända annars, risken finns att han går sönder”, ska agenten ha sagt enligt Persbrandt.

– Det stämmer att vi hamnade i ett antal situationer där vi var tvungen att kompensera för dagar där vi inte kunde göra det vi skulle göra, där vi behövde jobba ifatt. Sedan var det så att Micke var i väldigt stor omfattning del i att vi låg så mycket efter. Det blir lite tramsigt, säger Lars Blomgren om påståendet.

Nöjd med beslutet: En stor lättnad

Lars Blomgren ångrar inte beslutet att bryta med Mikael Persbrandt och ersätta honom med ”Game of thrones”-stjärnan Kristofer Hivju.

– Det är en ganska stor förändring att ta bort en av huvudrollerna men jag tycker det blev fantastiskt bra med Kristofer Hivju. Det blev en ny energi i projektet. Alla vi var väldigt pressade av de här situationerna. Det blev en ganska stor lättnad sen och kreativiteten kommer tillbaks. Jag är väldigt glad över att vi hade modet att göra det här.

ARTIKELN HANDLAR OM