Kjell Bergqvist: ”Så här kan vi inte ha det”

1 av 5 | Foto: TV3
Kjell Bergqvist

avBenjamin Andrée

NÖJE

Rollen som uteliggaren Stilton i tv-serien ”Springfloden” blev en ögonöppnare.

Nu är Kjell Bergqvist med och arrangerar en välgörenhetsgala till förmån för äldre hemlösa.

– Har man väl hamnat på gatan är det ett helvete att ta sig tillbaka, säger han till Nöjesbladet.

Ordningsvakten Jeanette Höglund, 48, känd från tv-serien ”Tunnelbanan” i Kanal 5, upptäckte via sitt jobb en bortglömd grupp människor - de äldre hemlösa utan drogproblem. Det fick henne att starta projektet ”Vid din sida”. En organisation som ser till att göra situationen bättre för dessa människor som hon varje dag möter i sitt jobb.

På måndag arrangerar ”Vid din sida” en välgörenhetsgala i Stockholm där målet är att samla ihop pengar till ett boende för äldre hemlösa. En lång rad välkända artister ställer upp helt ideellt för ändamålet och en av de största eldsjälarna i projektet är skådespelaren Kjell Bergqvist, 65.

– Jag läste jag om Jeanette och hennes arbete och kände spontant att jag också måste göra något, så jag ringde helt enkelt upp henne för att kolla om jag kunde hjälpa till och hon blev jätteglad, säger han och fortsätter:

– Jag var precis i startgroparna för att spela uteliggaren Stilton i ”Springfloden” och kände att det låg nära till hands. Det handlar om en grupp människor som hamnat mellan stolarna. Ängsliga och ganska rädda, som inte vill störa och mer eller mindre försöker se osynliga ut. De sitter på bussen eller pendeln på nätterna för att försöka få lite sömn. Så här kan vi inte ha det, säger han.

”Tappade livslusten”

Kjell har vid flera tillfällen varit ute på fältet tillsammans med ”Vid din sida”, bland annat vid soppköket på T-Centralen där han träffat många av de hemlösa.

– De har halkat utanför systemet av någon anledning. Det är så lite som behövs för att allt ska braka loss. Och det går med en jävla fart. Jag träffade på en man som bara för två år sedan bodde i Hammarby Sjöstad där jag själv bor, men efter en skilsmässa så tappade han livslusten helt. Han orkade inte gå till jobbet, slutade att öppna posten och betalade inte räkningarna och helt plötsligt stod han på gatan. Har man väl hamnat på gatan är det ett helvete att ta sig tillbaka.

Delar ut stipendier i Thailand

Tillsammans med sin fru och sonen Leo driver Kjell ett eget projekt - Familjen Bergqvists insamlingsstiftelse. De har främst verkat i Thailand där familjen bor stora delar av året och där arrangerat simskolor, köpt elcyklar till handikappade, hörapparater och delat ut stipendier. Engagemanget för de äldre hemlösa och ”Vid din sida” är det första projektet på hemmaplan som får stöd från familjen Bergqvist.

– Det känns väldigt bra att få vara med och göra en insats men förutom ekonomiskt så är jag är främst en dörröppnare i det här projektet. Det här är Jeanettes projekt. Men jag har varit med och raggat ihop lite namn och alla artister har ställt upp utan att tveka. Det är jävligt skönt att känna att alla verkligen vill hjälpa till. Nu hoppas vi bara att publiken också vill hjälpa till genom att köpa biljetter till galan eller skänka ett bidrag via hemsidan, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM