”Så groteskt jobbigt”

avErik Olsson

NÖJE

Kjell Bergqvist fick inte fram orden – i ”Här är ditt liv”

1 av 5 | Foto: SVT
Kjell Bergqvist rördes till tårar i kvällens ”Här är ditt liv”.

Kjell Bergqvist, 57, var lördagskvällens gäst i ”Här är ditt liv”.

När samtalet kom in på Sussie Jansson - en nära vän som förlorade sin familj i tsunamin - stockade sig orden i halsen för skådespelaren.

– Hon hade två döttrar i samma ålder som mina tjejer och blev av med dem i tsunamin. Det är så groteskt jobbigt, förklarade en tårögd Kjell Bergqvist.

Det blev en mycket känslosam situation för skådespelaren när Sussie Jansson, 47, sedan kom in och berättade sin historia.

Hennes döttrar var på semester i Thailand tillsammans med deras pappa och hans nya fru när tsunamin slog till. Varken döttrarna eller deras pappa överlevde.

– Det är många som skulle välja att försvinna i en sådan situation för de vet inte hur man ska hantera en sådan som mig. Men Kjelle vågade att kliva in istället och finnas till, sa Sussie Jansson.

Efter katastrofen bestämde hon sig för att skaffa ett nytt liv och fick möjligheten att börja driva ett barnhem i Mang Mai i Thailand.

Kjell Bergqvist har därefter bidragit med mycket pengar till projektet både ur egen ficka och genom att få andra att ställa upp.

– Han har varit extremt bidragande till att vi har kunnat driva det här barnhemmet, sa Sussie Jansson och berättade att skådespelaren skänkt över 300 000 kronor ur egen ficka.

Lurades av Malmros

Dessförinnan hade kvällens huvudperson blivit kidnappad med hjälp av regissören Ulf Malmros och skådespelaren Björn Kjellman som lurades med en påhittad filmidé.

–Jag anade ingenting. Jag litar fullkomligt på Uffe, vi har en sådan relation att jag skulle skriva på vad som helst som han vill ha med mig på, sa en förvånad Kjell Bergqvist i programmet.

Första inbjudna gästen i studion var Göran Stangertz. De båda samarbetade bland annat i filmatiseringen av kultfilmen Jack efter Ulf Lundells roman.

Regisserade då gjorde den nyligen bortgångne Jan Haldoff som enligt Kjell Bergqvist betydde mycket för honom som vän.

– Han var verkligen en riktig polare.

Knappa förhållanden

Kjell Bergqvist föddes på söder i Stockholm i en arbetarklassfamilj där pappan var lastbilschaffis och mångsysslare och mamman jobbade nattskift som sjuksköterska i långvården. Förhållandena var knappa och tidvis bodde familjen 5-6 stycken i en tvårummare.

I skolan hade han lätt för sig till en början men på gymnasiet blev det snabbt problem.

– Att jag började där sammanföll med att man började sälja mellanöl på Konsum och ICA och det var inte riktigt bra för mig. Jag var hey baberiba redan vid lunch och gick bara kvar ett halvår, berättade Kjell Bergqvist i programmet.