Paradgatan – kortegens svaga punkt

Foto: JÄRNKOLL Claes Ling Vannerus, insatsledare för sjöpolisen under bröllopet kommer ha järnkoll så att de kan strypa tillflödet av folk till Kungsgatan om det behövs.
NÖJE

Panik på Kungsgatan.

Det är en av polisens värsta mardrömmar under kronprinsessbröllopet.

– Det är en trång gata som saknar utrymningsvägar, säger polisens insatschef Lars Byström.

Foto: Här går kortegen under bröllopet. Klicka på bilden för en större version.

Efter vigseln kommer kronprinsessparet att åka kortege genom centrala Stockholm, skyddade av en av de största poliskommenderingarna i modern tid.

Enligt Lars Byström, polisens insatschef under bröllopet, har kortegevägen en svag punkt: Kungsgatan, Stockholms paradgata.

2 000 poliser

– Den är speciell eftersom den har få tvärgator. Längs resten av kortege-vägen finns alltid tvärgator att ta sig ut genom om trycket skulle bli för stort. Vi kommer därför att ha järnkoll så att vi kan strypa tillflödet av folk om det behövs.

Säkerhetspådraget kommer att bli rigoröst. Runt om i centrala Stockholm kommer cirka 2 000 poliser finnas utkommenderade för att skydda Victoria och Daniel. Och i vattnet runt om staden kommer sjöpolisens fartyg att patrullera.

Har vattenskotrar

Till sin hjälp kommer polisen även ha ett antal vattenskotrar:

– De kommer att användas för att förhindra att det som hände i Holland för ett år sedan händer hos oss, fast till sjöss, säger Lars Byström.

ARTIKELN HANDLAR OM