’Kan handla om mutbrott’

Av: Kristoffer Törnmalm

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kritiseras Victoria och Daniels lyxiga bröllopsresa

1 av 6 | Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
i söderhavet Prins Daniel och kronprinsessan Victoria på paradisön Bora Bora i juni.

Victorias och Daniels miljondyra resa till Söderhavet kan ha varit en muta.

Det menar åtminstone DN i en ledarartikel.

– Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi, skriver Peter Wolodarski, chef för ledarredaktionen.

Enligt Aftonbladets beräkningar bör kronprinsessan Victorias och prins Daniels resa till Söderhavet ha kostat flera miljoner. Det vill säga om de själva betalat den. Efter att paret smitit från sin bröllopsfest flög de i EF-miljardären Bertil Hults privatjet till andra sidan jorden, där Hults lyxbåt väntade. Sista veckorna av resan spenderade de i hans hus i Colorado.

– Han bryr sig inte om pengar, för honom är det en stor prestigevinst, sa pr-experten Paul Ronge då.

Kan vilja ha gentjänster

I en ledarartikel i Dagens Nyheter i går ifrågasatte Peter Wolodarski, chef för ledarredaktionen, att Victoria låtit sig bjudas på den överdådiga resan:

– Det är besynnerligt att Sveriges tronföljare låter en svensk miljardär ställa upp med transport och logi under bröllopsresan, när samma person genom sitt utbildningsföretag EF kan ha potentiella intressen av gentjänster. Alla som verkar i näringslivet vet ju att kunglig glans ger skjuts åt affärerna.

Enligt Thorsten Cars, doktor i juridik och före detta ordförande för Institutet mot mutor, kan kronprinsessan teoretiskt sett gjort sig skyldig till ett mutbrott.

– Är det så att gåvan medför pr-förmåner så kan det rent principiellt handla om mutbrott. Men jag har svårt att se att någon åklagare skulle driva det vidare, säger han.

Hovet säger inget

Hovet vill inte kommentera Bertil Hults gåvor eftersom det rör sig om en privat resa. Det håller inte Thorsten Cars med om.

– Är man i hennes position så är det inte en privatsak. Det finns ett allmänintresse i vem som betalar för kronprinsessans resor och varför, säger han.

Publicerad: