Hit kommer Melodifestivalen

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Finalen i Melodifestivalen 2013 avgörs i Friends Arena.
NÖJE

Stockholm Karlskrona, Skellefteå och Karlstad. Plus de traditionella städerna Göteborg, Malmö och Stockholm. Där har du orterna som huserar deltävlingarna i Melodifestivalen 2013.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Jublande Loreen efter segern i Melodifestivalen i mars.

Precis när de sista avlagringarna efter Loreens "Euphoria"-översvämning rensats ur hjärnbarken är det dags att börja tänka på Melodifestivalen igen. Fram med kalendrarna schlager-fans. SVT har spikat platser och datum för nästa års Melodifestival.

Tävlingen inleds den 2 februari i Karlskrona och drar sedan vidare till Göteborg, Skellefteå och Malmö.

Friends Arena

Uppsamlingsheatet Andra chansen hålls i Karlstad och finalen i Stockholm, men inte i Globen som är brukligt, sedan tidigare är det känt att allt avgörs i den nybyggda nationalarenan i Solna.

Avgörande för SVT:s val av städer är att få en stor geografisk spridning.

- Vi vill ha så mycket som möjligt från norr till söder. Det är jättekul att vi hamnar uppe i Norrland igen, i Skellefteå, säger Maria Ilstedt, som från och med i år delar på arbetet som projektledare för Melodifestivalen med Thomas Hall till TT Spektra.

Malmö trots allt

Alla städer har tidigare arrangerat Melodifestivalen, Skellefteå 2005 och 2009, Karlskrona 2006 och 2008 och Karlstad 2004 och 2006.

Göteborg och Malmö är av tradition värdstäder för var sin deltävling, men inför nästa års Melodifestival restes frågor om huruvida Malmö skulle ställa upp. Staden är som bekant värd åt schlager-EM, det gigantiska evenemang där vinnaren av den svenska Melodifestivalen kommer att mäta sig mot artister från hela Europa i maj. Trots det väljer SVT att lägga deltävling fyra i just Malmö.

- Det beslutet togs innan Eurovision. De är ute och rekar arenorna på försommaren, säger Maria Ilstedt.

SVT arbetar just nu med att hitta de bidrag som kommer att tävla i Melodifestivalen 2013. Sista anmälningsdag är den 17 september.

Carl Cato/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM