Tommy Körberg: Hade sex med prostituerad under Eurovision

avChristian Ström

NÖJE

Tommy Körberg avslöjar i ny bok: natten under schlagerfinalen knarket hånet mot Carola

1 av 15 | Foto: Björn Lindahl
LEVT ETT VILT LIV Tommy Körberg avslöjar allt i en ny självbiografi: ”Jag vill ju att det ska svänga om boken. Jag försöker inte tala om att ’så här är livet’. Det är bara bullshit. Det ska vara underhållande.”

Han skulle representera Sverige i Eurovision song contest – men hamnade hos en prostituerad.

Tommy Körberg berättar allt i självbiografin ”Sjung tills du stupar”.

– Jag skiter högaktligen i reaktionerna, säger han till Nöjesbladet.

Från fosterhem i Norrland till att bli far för tredje gången sent i livet – via droger, rattfyllor, fängelse och musikaliska framgångar.

Tommy Körberg, 64, ser sina memoarer som en osentimental genomgång av sitt liv.

– Jag har inte suttit och återupplevt. Jag vill ju att det ska svänga om boken. Jag försöker inte tala om att ”så här är livet”. Det är bara bullshit. Det ska vara underhållande.

”Så jävla kul bara”

1969 representerade Tommy Körberg Sverige i ”Eurovision song contest”. I ”Sjung tills du stupar” berättar artisten om hur han ”förirrat” sig i stadens horkvarter och följer med en prostituerad in på rummet. De har sex, vilket han beskriver som ett av de mer minnesvärda samlag han haft.

I boken flikar han också in att han till sist inte behövde betala för besöket.

Hur ser du på det i dag?

– Det var så jävla kul bara. Jag var 21 bast, kom igen. Världen såg annorlunda ut då kan jag säga. De var så jävla roliga, de här damerna. Den sidan av vårt samhälle nu för tiden är ju inte så rolig, med trafficking och allt sådant där piss, säger Tommy Körberg.

Han fortsätter:

– Det var inte så att jag med bestämda steg tänkte att ”nu ska jag skaffa en prostituerad”. Så var det inte alls. Det var tillfällena som spelade in. Men visst, jag hamnade där och jag sprang inte därifrån.

Du ångrar dig inte?

– Trams. Det hände och så var det inget mer med det.

Hur tror du andra människor kommer att reagera?

– Högaktligen så skiter jag fullständigt i det.

Boken är stundtals ganska mörk. Var det någon del som var kämpig att skriva?

– Den som bara kan minnas glada saker ljuger. När syrran gick bort var jobbig. Det var jobbigt då, jag hade svårigheter att ta in det. Det har jag fortfarande.

Hans syster Anne-Mi gick bort våren 1999 till följd av SLE, en kronisk reumatisk systemsjukdom.

Tommy Körberg bär själv på anlagen. Män löper dock mindre risk att drabbas av sjukdomen.

Gick i terapi

Hösten samma år förlorade han sin mor.

– Då gick jag i terapi för att hitta någon styrfart på tillvaron. Det gjorde jag nog också efter ett tag. Jag är ju ganska otålig som människa, ska det hända något så ska det hända nu. Fort. Annars är det slöseri med tid.

På andra ställen i boken beskriver du hur du hanterat tuffa stunder, som exempelvis separationen från Antons mamma Anki, med alkohol och droger. Hur kommer det sig att du valde en annan väg just den här gången?

– Ja, det är klart: Förnekelse är mycket billigare än terapi. Nu var jag lite äldre, med lite mer grå celler i huvudet. Jag insåg att droger inte funkar.

1981 greps du för kokaininnehav och dömdes till tre månaders fängelse. I boken verkar du tacksam över att ha åkt fast. När insåg du att det började gå snett?

– Under tiden jag höll på. Mår man dåligt av det så blir det ännu mer. Det blir ett elakt hjul.

När tog du droger senast?

– Det kommer jag inte ihåg. Och även om jag skulle göra det så skulle jag inte berätta det för dig.

”Konstig världsbild”

Ett kapitel i boken ägnas åt Carola Häggkvist, där sångerskan beskrivs i inte alltför smickrande ordalag. Du kallar henne bland annat för ”tanklös och religiös”, vilket du menar inte är något höjdarkombination.

– Jag tycker bara att det är synd med en sådan potential som hon har. Att hon inte har bättre folk omkring sig. Om det är någon som säger emot så får de flytta på sig. Om man fortfarande tror att Eva kom från Adams revben. Då är man lite störd. Eller man har i alla fall en jävligt konstig världsbild. Och människobild.

Körberg om …

… att bli far sent i livet till dottern Elvira:

– I början var det jobbigt när de tjatade om ”det är väl kul med barnbarnet”. Men jag är immun mot det mesta av människans dumheter. Det var mest skojigt. Det är klart att tankarna … Jag tänkte att jag i alla fall skulle hänga med tills hon tar studenten.

…relationen till sönerna Anton och Erlend:

Sonen Anton var bara ett par år när hans mamma Anki och Tommy Körberg bröt upp.

– Anton och jag har bra kontakt i dag. Erlend har bestämt sig för att han inte ska bli som jag. Han var på militärläger i helgen, han vill bli läkare inom det militära. Han är snart 17 och har flickvän sedan två år. Då börjar man undra ”är det här mina gener?”. I den åldern var man ju ute som värst.

… mötet med Runar Sögaard:

I boken beskriver Tommy Körberg hur en teaterpelare rasade under ett genrep av ”Sound of music”, där han och Carola medverkade. Ingen skadades men efteråt kallade Runar till sig hela ensemblen för att be om ursäkt. Han hade bett för skådespelarna och showen – men glömt be för scenografin.

– Jag sa bara ”det här är sinnessjukt” och gick, säger Tommy Körberg.

… sitta i fängelse:

– Det var bara att se till att använda tiden väl. Jag läste skitmycket. Städade hos fängelsechefen på morgonen, sedan plöjde jag böcker.