Agnes nya album Veritas – imponerande & modigt

NÖJE


Agnes – Veritas
Roxy Recordings/Universal

Foto: Gustav Mårtensson
Agnes är nu aktuell med nya skrivan Veritas.
Agnes Carlsson.

DANSPOP Bekymret med väna, wailarvana och soulslipade sångerskor är att deras röster ofta blir så polerproducerat vackra att ingenting sticker ut. Att de alldeles säkert kan göra en och annan Whitney-låt rättvisa spelar mindre roll. Det blir platt och intetsägande.

Agnes, en av de där idolerna som gjort något på riktigt i karriären efter Idol, skulle kunna vara en sån artist. Har väl till och med varit det ibland.

Men ”Veritas” är något annat. För det är när putsen spricker i kanten, när Agnes vågar ställa till det lite på som det verkligen börjar hända något med musiken. Den snygga begåvade rösten har hon redan.

Andas självförtroende och målmedvetenhet

Lykke Li-vibbarna som darrar i ”All I want is you”, rösten som aggroskenar i ”Amazing” och refrängfalsetten i ”Walk out of here” är just det där spetsiga, kantiga som skiljer anonym modern pop från den spännande. Det andas självförtroende och målmedvetenhet. Det låter på pricken 2012 men bottnar alltid i den r’n’b-klassiska stommen som Agnes gjort till sitt varumärke.

Modet håller visserligen inte hela vägen, eller så är planen att köra lite safe också. I dag räcker det med ett för stort snedsteg för att karriären ska trampa ner sig i nåt ångermanländskt kärr och ta flera år på sig för att kravla upp. När albumet har passerat mitten blir låtarna tryggare och mindre elektriskt moderna.

Men det spelar egentligen mindre roll. Mest av allt imponerar Agnes stort.

Bästa spår: ”All I want is you”.