Håret faller av i stora tussar

”Roomservice”-Mattias drabbad av obotlig sjukdom: Det var skitjobbigt

Plötsligt ramlade det av i stora tussar – i duschen, i mössan, i sängen.

För Nöjesbladet berättar ”Roomservice”-snickaren Mattias Särnholm om sjukdomen som gör att han tappar håret.

– Jag blir fortfarande överraskad när jag ser mig själv i spegeln, säger han.

Tittarna är vana att se Mattias Särnholm så här.
Tittarna är vana att se Mattias Särnholm så här.

Nästa vecka är det nypremiär för Kanal 5:s populära ”Roomservice”.

I reklamen för den nya säsongen syns Mattias Särn­holm, 42, utan sin vanliga kalufs. Nöjesbladet kan avslöja att han har drabbats av den obotliga sjukdomen alopeci, som gör att håret ramlar av.

– Jag vill berätta om det här för tittarna, precis som jag har berättat för mina vänner. Folk ska inte behöva sitta och undra varför jag är rakad, säger Mattias Särn­holm.

Blir inte igenkänd

Det är fullt med folk under äppelträden i Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm, men få ägnar den folkkäre programledaren en blick.

– I vanliga fall brukar det komma fram folk ibland, men i år har jag varit helt anonym. Jag förväntas inte se ut så här, säger han.

De första tecknen kom för två år sedan.

– Jag fick en fläck vid mungipan. Först skämtade vi om det, jag kommer ihåg att jag smorde solkräm på den för att den inte skulle bli röd, säger han.

Men en fläck blev till två och en morgon upptäckte Mattias Särnholms fru en kal yta stor som en enkrona på hans bakhuvud.

I december förra året började stora tussar ramla av.

– Det var skitjobbigt. Min självbild de senaste 20 åren har varit en kille med rufsigt hår och skäggstubb, så jag fick en identitetskris. Folk sa åt mig att raka av det, men jag kunde inte. Jag hoppades att det skulle vända, säger han.

I flera månader hade han ständigt mössa, även inomhus. En dag bad han sin 15-åriga dotter att klippa honom inför en tennisturnering, så att det inte skulle sticka ut testar under kepsen.

– Hon sa: ”Det är ingen idé, ska vi inte raka av det?” Då gick jag med på det. Det blev en stark kväll, en befrielse, säger han.

Slutade använda keps

Bara en vecka senare åkte han i väg på inspelning av ett nytt program med ”Roomservice”-kollegan Johnnie Krigström i Afrika.

– Johnnie kunde säga ”ta av dig hatten så du får lite sol på huvudet”, säger han.

Steg för steg vande han sig vid att visa sig utan keps eller mössa. Än vet han inte om håravfallet är permanent eller om han kommer att förlora håret även på armar och ben.

– Men nu är det som det är. Som tur är har jag en ganska hyfsad skallform.

Kan förlora allt hår – på hela kroppen

Vid alopeci låter immunsystemet hårsäckarna gå in i vilostadium, vilket gör att håret faller av. De flesta förlorar inte allt hår och de kala fläckarna kan försvinna eller komma och gå. Sjukdomen ger inga andra symptom än håravfall och det finns i nuläget inget botemedel.

Det finns tre grader:

Alopecia areata, fläckvis.

Alopeia totalis, förlust av allt huvudhår.

Alopeia universalis, förlust av allt hår, även på kroppen.

Om Roomservice-Mattias

Namn: Mattias Särnholm. Ålder: 42. Bor: Enskede i södra Stockholm Familj: Frun Ida, barnen Ebba, 15 och Erik, 13. Inkomst: 683 173 kr (2010). Aktuell: I nya avsnitt av ”Roomservice” i Kanal 5.

Publisert: