Vem skulle våga efterträda Lasse Berghagen?

NÖJE

Läs chattet med Tomas Ledin

Tomas Ledin är för tillfället ute på turné. Men han hittade en lucka för att chatta med aftonbladet.se:s läsare, som bland annat frågade om inte Tomas ville överta Lasse Berghagens roll på Skansen.

Foto: Jerker Ivarsson
Tomas på turné.

Tomas Ledin säger: Hej, nu är det bara att ställa frågor. Jag sitter redo! På en av mina få lediga turnédagar...

måndags lunken säger: såg dig i ö-vik ihelgen, kung!!! Vad tyckte du om högakusten publiken?

Tomas Ledin säger: Den var helt fantastisk. Tveklöst en av sommarens höjdpunkter än så länge. Härligt väder, fantastisk publik. Vi hade stora förväntningar också för det var senast 1997 som vi spelade där sist.

Kenta säger: Vad lyssnar du på för musik??

Tomas Ledin säger: I går Bruce Springsteens nya platta, the Rising. Annars är det väldigt blandat, allt från Miles Davis till allt som ligger på listorna.

Sandra säger: Hej!

Hur gammal var du när du fick ditt skivkontrakt?

//Sandra

Tomas Ledin säger: Jag var 19 år, 1971.

Liraren säger: Har du någon gång varit med i ett band??

Tomas Ledin säger: Nja, innan jag fick mitt kontrakt och bodde i Sandviken så var jag med i några olika konstellationer. Ett band hette the Bottles och vi gillade the Beatles, på den tiden.

tompa säger: Hur får du motivation till låtskrivandet?

Tomas Ledin säger: För mig är det ett sätt att leva, de kommer av sig självt på nåt sätt. Inspirationen får jag av livet i stort får man säga.

Gurra säger: hej tomas.

jag måste bara fråga: hur ser din favorit-tröja ut?

Tomas Ledin säger: Inom ishockey är det Brynäs-tröjan. Men jag gillar ganska enkla kläder, en vit eller en svart. Talar man sommaren så är det enkla t-shirts. Talar man vinter ska det inte vara för hög krage.

Kenta säger: Tjena Tomas! Bryr du dig om kritiken från media??

Tomas Ledin säger: Jag läser inte så mycket av den. Läser inte så mycket om mig själv över huvud taget, eller tittar på tv. Jag tycker jag får en tillräcklig dos ändå av mig själv. Men det är klart att jag får höra talas om när kritiker är hätska och det är rena personpåhopp. Klart jag känner mig förolämpad.

Brusse säger: Vem eller vad har varit din största ledstjärna under åren som musiker?

Tomas Ledin säger: Klart man har en del ledstjärnor. Förbilder finns en del, t ex Eagles, Van Morrisson på 70-talet, Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell, på 80-talet Bruce Springsteen. Elvis Presley är störst av dem alla. Little Richard är bästa rocksångaren genom tiderna. Rockröst-originalet.

Jennie säger: Hur är det att arbeta med sin fru som chef?

Tomas Ledin säger: Det går alldeles utmärkt. Väldigt bra. Samtidigt så är det bara i vissa perioder, när jag gör plattor kan man säga. Men vi skiljer på det mycket, tack vare emejl. Om jag t ex kommer på nåt hemma så mejlar jag henne, och så får hon det på jobbet dagen därpå. Hon gör likadant, i stor utsträckning.

Glimmande.nymf säger: Är det sant att du var bäst av alla gymnasieelever i Sandviken? Hade du andra planer yrkesmässigt än musiker?

Tomas Ledin säger: Jag gick väl ut som årskursens bästa maanliga elev. Det är klart att jag hade andra funderingar, ett tag ville jag bli bildkonstnär och ett annat tag, arkitekt. Så det har funnits olika funderingar, men musiken har alltid varit självklar.

Karin säger: Hej! Tror jag känner en gammal kompis till dig i Sandviken. Janne Eriksson. Låter det bekant?

Tomas Ledin säger: Ja, det gör det. Mycket möjligt.

Maria säger: Vad är det konstigaste ett fan gett dig?

Tomas Ledin säger: Allt från nallebjörnar med telefonnummer till t-tröjor med meddelanden. Men det är väl inte så konstiga saker kanske. Nåt riktigt udda kan jag inte komma på. Men jag brukar få presenter, de dyker oftast upp. Också bakom scenen.

Martin säger: vilken är enligt dig din bästa låt?

Tomas Ledin säger: Svårt att säga, det beror på humöret. Men det jag jobbar med för tillfället tycker jag ofta är bäst, när det är klart. Jag ger mig inte förrän jag är nöjd. Från senaste plattan har vi Här under sommarhimlen, Helt galen i dig är en annan låt jag tycker mycket om.

Kenta säger: Skulle du haka på om du fick detta erbjudande -att efterträda Lasse Berghagen på Skansen och föra den svenska vistraditionen vidare??

Tomas Ledin säger: Det skulle jag nog få tänka igenom väldigt noggrant, men nej, det känns inte aktuellt.

Anna säger: Känns det som om du har uppfyllt alla dina drömmar du haft i livet? Eller är det något du ångrat att du inte gjorde?

Tomas Ledin säger: Vem skulle våga efterträda Lasse..? Klart det finns saker jag fortfarande vill göra. Och ångrar att jag inte gjorde tidigare. Jag har massor av drömmar kvar, tur är väl det.

Zarah säger: Vilket är favoritstället att spela på? Själv tycker jag att Slottsruinen på Öland ger mysig stämning.

Tomas Ledin säger: Det tycker jag också. Slottsruinen är väldigt speciell. Det ser jag alltid fram emot. Samtidigt finns det många bra utomhusscener, Sofiero i Helsingborg, Brottet i Halmstad, Örnsköldsvik är också fint. Det finns många platser.

jutte säger: Hej Tomas, jag ska till och gifta mig nästa sommar.Tycker du att du har någon låt som skulle passa på ett bröllop?

Tomas Ledin säger: Jag har skrivit en sång som heter Det finns inget finare än kärleken. Den skrev jag när en av mina systrar skulle gifta sig.

Liraren säger: Vilket är dit värsta minne/händelse från dina turnédagar?

Tomas Ledin säger: Det är nog England 1974-75. Trodde jag hade fått skivkontrakt men det blev ingenting. Det var ett jobbigt halvår i ett kallt och regnigt England.

jb säger: Tjena Tomas !

jag är bara lite besviken på dig för förra sommaren när du spelade i göteborg, vi fick stå i två timmar i regnet utan ett endan tecken från dig varför????

Tomas Ledin säger: Jag och de som arbetade med mig var övertygade om att publiken var informerad långt i förväg att konserten skulle börja senare. Jag visste inte att publiken uppfattade att konserten var försenad. Det var obehagligt när jag efteråt fick veta det, men det fanns inte mycket att göra. Jag hade hört att arrangören gått ut i radio och lokaltidningen om att konserten var fördröjd. Det var tekniska anledningar, det skulle göras en tv-inspelning. Trist att uppfattas som nonchalant när jag verkligen för

Kenta säger: Är du bra på lira gura eller är den mest med som moraliskt stöd på scen?? :)

Tomas Ledin säger: Trist att uppfattas som nonchalant när jag verkligen försökt se till att det inte skulle ske. Jag är ganska känd för att vara punktligt vid mina konserter.

Tomas Ledin säger: Jag lirar faktiskt rätt hyftat, både akustiskt och elektriskt. Spelar i ett ganska litet band också så det tvingar mig att spela på riktigt. Vilket jag tycker är jäkligt kul.

*Sanna* säger: Har du några barn? ålder??

Tomas Ledin säger: Marie och jag har två pojkar. John som är 14 och Theo som är 10 år gammal.

Liraren säger: Har du blivit rik på dina försäljnings framgångar?

Tomas Ledin säger: Ja, rik är ett relativt begrepp. Men jag tycker det. Jag har fått mer än jag någonsin förväntat mig. Med tanke på hur jag levde när jag flyttade hemifrån, det är en väldig skillnad.

panta rei säger: Var/när spelar du nästa gång??

Tomas Ledin säger: Jag spelar på onsdag någonstans... Växjö är det nog, helgen som kommer spelar jag Växjö, Malmö och Göteborg. På www.tomasledin.com har du hela turnélistan. Tack för pratstunden, chattstunden. Hoppas alla får en skön sommar, ha det så gott! Om ni vill följa mig så gå in på min hemsida, där finns uppdaterad info hela tiden.