Hälsa holländske Gunnar från mig

NÖJE

Rakade män med hårda hakor, vältränade killar i tank tops, rufsiga pojkar med vackra ögon... Redan när jag och min kollega kom upp från metron på väg till vårt hotell, slogs vi av denna bukett av manlig fägring som blommar på den franska huvudstadens gator. Min kollega, som är bög, sträckte på sig och började genast slänga löftesrika ögonkast i alla väderstreck. Jag försökte diskret spana in överarmar, skäggstubb och rumpor utan att dregla. När Gud skapade världen måste hon ha gett fransyskorna fransmännen som en kompensation för att de är de europeiska kvinnor som får stå ut med mest sextrakasserier på jobbet.

Och det var män överallt! Det var tre kvarter mellan metron och vårt hotell, och över varje café crème (som café au lait heter på franska, lustigt nog) på uteserveringarna satt en karl. Och alla var vackra. Välklädda. Nyputsade.

Någonstans här började en liten glödlampa lysa i mitt huvud.

”Hörrö”, sa jag till kollegan, ”vem var det egentligen som tipsade om hotellet?”

Min kollega, tillika hotellbokaren, nämnde namnet på två män som har varit gifta i fem år – med varandra. Plötsligt såg jag också att det hängde regnbågsflaggor på alla kaféer och barer. Vi hade bokat in oss på ett av de bögigaste hotellen i ett av de bögigaste kvarteren i Paris. Det visade sig dessutom vara just under Pride-helgen.

När vi senare samma kväll gled in på kvarterskrogen var jag, inte helt oväntat, den enda kvinnan i lokalen. Den enda. Jag var tvungen att låtsas att jag var en osedvanligt naturligt sminkad transa för att inte helt känna mig som ett freak. Det spelade ingen roll att ingen behandlade mig som spetälsk, jag kände mig ändå som en köttbulle bland prinskorvar. Vilket inte hindrade mig från att ragga upp en snygg engelsman åt min inte riktigt lika förslagna kollega. Medan de hånglade i trappuppgången vid tretiden på morgonen, höll jag språklektioner med den holländske bögen Gunnar från Haag. Gunnar pratade flytande svenska med inte mer brytning än den genomsnittlige skåningen och hade på tre timmar hunnit bli olyckligt kär i min kollega.

Nästa vecka är det Pride i Stockholm. Ser du en osedvanligt naturligt sminkad transa där så är det jag. Och ser du Gunnar så hälsa från mig!