"Lokets" nya box handlar mest om att kränga skivor

NÖJE

"Loket" blandar och ger - igen.

Det skulle kunna vara titeln på den nya, spretiga trippel-cd:n "Lokets favoriter 4" (Frituna).

Den gamle handbollsdomaren är inte direkt högaktuell men får ändå chansen igen i kraft av tidigare storsäljare.

De första tre samlingsboxarna har tillsammans sålts i över 250 000 exemplar. Fjärde utgåvan följer samma framgångsrika upplägg - Leif "Loket" Olsson väljer 54 låtar som han gillar. Brett så det förslår, men därför bitvis spretigt: Harry Brandelius och Barbados, Streaplers och Totta Näslund, Vikingarna och D alapolisens Spelmän.

Den här gången har man ogenerat fyllt texthäftet med bilder från inspelningen av den reklamfilm som väl vid det här laget börjat rulla - som för att vi ska fatta att det till sist ändå handlar om att kränga skivor.

För annars vore "Lokets" närvaro ganska meningslös.

Tidigare i vinter kom också Svensktoppens fullmatade jubileumsbox "Svensktoppen 40 år" (Sony Music), en samling med en helt annan legitimitet än "Loket"-lådan. 67 låtar med en spännvidd från 1962 till 2002, givetvis med Tidernas svensktoppslåt, Lasse Stefanz "De sista ljuva åren", men annars inte med så mycket renodlad dansmusik.

Men det är för det mesta njutbar och nostalgisk lyssning.

"Svensktoppen 40 år" är den tredje samlingsboxen med svensktoppslåtar som ges ut på tio år.

Det började 1992 med "Svensktoppen 30 år" (Frituna).

1997 fyllde programmet 35 år och firades med en fyllig bok och box med titeln "Svensktoppen i våra hjärtan" (Frituna). Den som äger alla tre boxarna har en ansenlig mängd svensktoppshistoria (totalt 9 cd) i sin stereo. I enstaka fall sammanfaller urvalen men oftast skiljer de sig åt. Var och en fyller i luckor efter de andra.

"Svensktoppen 40 år" är ensam om "Ska vi plocka körsbär i min trädgård?" med Ann-Christine Bärnsten, nio veckor på listan 1975, men saknar Sven-Ingvars långliggare "Två mörka ögon", som finns på "Svensktoppen i våra hjärtan".

Och "Köppäbävisan" finns på "Svensktoppen 30 år".

Den största skillnaden mellan de båda hittills utkomna utgåvorna i "Fame factory"-serien är att fler av artisterna börjat växa i sina kostymer.

Maria Pensar imponerar stort i sina två bidrag, Markus Landgren bryter ner allt motstånd i sin oerhört nakna Ben Folds-ballad "The luckiest", och vinnaren Magnus Bäcklund är listsmart i "Mistaken identity".

Nya "Volym 2" (Mariann) innehåller också ett starkare låtmaterial än föregångaren. Missa inte Barbados- Mathias nya tryckare, "We are the one", och Emil Sigfridssons "Each precious moment" - en riktig Disney-ballad skriven av maestro Calle Kindbom och Stig Lindell.

Plusguiden

Michael Nystås