Belgiens schlager- bidrag stoppas

NÖJE

Soetkin Collier, 25, anklagas för kopplingar till främlingsfientliga organisationer

Belgiens schlagerfestival skakas av en skandal.

25-åriga Soetkin Collier, sångerska i Belgiens bidrag gruppen Urban Trad, anklagas för kopplingar till främlingsfientliga organisationer, skriver The Guardian.

Colliers själv förnekar inte uppgifterna, men anser att hon inte ska straffas för sitt förflutna.

Det är den belgiska säkerhetstjänsten, Sûreté de l'Etat, som varnar tv-bolaget RTBF – som arrangerar melodifestivalen i Belgien – för Soetkin Collier kopplingar till den belgiska extremhögern.

Säkerhetstjänsten har även informerat den belgiska premiärministern och andra myndigheter.

Den allvarligaste anklagelsen gäller Colliers medverkan vid ett möte som hölls till minne av nazistledare Rudolf Hess i Antwerpen 1996. Dessutom ska hon ha varit medlem i flera högerextrema organisationer och deltagit i militanta aktioner riktad mot franskspråkig kultur.

Collier beskrivs av säkerhetstjänsten som en ”militant högerextremist och en flamländsk nationalist”, skriver The Guardian.

Förnekar inte

Belgien har länge kämpat med starka motsättningar mellan flamländska högerextrema nationalister – som kämpar för ett fritt Flandern – och den franskspråkiga delen av befolkningen.

Soetkin Collier själv förnekar inte uppgifterna, men anser att hon inte ska straffas för sitt förflutna. Enligt Collier sympatiserar hon inte längre med extremhögern och är inte längre politiskt aktiv.

– Om uppgifterna stämmer måste vi agera. Vi kan inte låta en sångerska med sådana åsikter representera vårt land, säger Richard Miller, minister med ansvar för den franskspråkiga radion och televisionen, till tidningen La Dernière Heure.

RTBF, som togs på sängen av uppgifterna, säger att de inte kände till Colliers förflutna när Urban Trad valdes att representera Belgien.

I ett meddelande på Urban Trads sajt gick det i dag att läsa att Soetkin Collier inte kommer att medverka i Eurovisionsschlagerfestivalen som avgörs i Lettland den 24 maj.

Rickard Westman